OPINIE – In de ochtend van 9 april 1948 trokken zionistische paramilitaire troepen – bestaande uit Irgun (Etsel), Lechi en ‘reguliere’ Hagan troepen –  het Palestijnse dorp Deir Yassin binnen. Bij de inval kwamen minstens 254 Palestijnse burgers om het leven. Dit waren voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen.  

Het bloedbad van Deir Yassin was het eerste en een van de tientallen bloedbaden gepleegd door zionistische troepen, paramilitairen en ‘militairen van zogenoemde groepen’. Echter, het vermoorden van Palestijnen is nog steeds aan de gang in 2023. Het gaat nu voornamelijk om jonge Palestijnen die met scherp worden beschoten – om daarna aan hun verwondingen te overlijden – of direct doodgeschoten worden. 

Etnische Zuivering 
De hoedanigheid en brutaliteit van het Deir Yassin bloedbad hebben duizenden Palestijnen aangezet om hun grondgebied te ontvluchten. Dit gebeurde slechts enkele weken voordat de ‘staat Israël’ werd opgericht. In de jaren na 1948 bleek dat deze staat steeds meer de vormen en uitingen kreeg van een Apartheidsstaat.  
In 2023 zal de Verenigde Naties het allereerste evenement op hoog niveau organiseren ter herdenking van de gedwongen ontheemding. Deze ontheemding resulteerde in de oprichting van de bezettingsstaat op 15 mei 1948. 

Op 15 mei herdenken Palestijnen over de gehele wereld deze catastrofe, beter bekend als de Nakba. Hiermee wordt verwezen naar de etnische zuivering van Palestina in 1948. De zionistische troepen verklaarden de oprichting van de bezettingsstaat op 14 mei 1948, nadat ze de steun hadden gekregen van de regering in Londen. Hierdoor ontstond de eerste Arabisch-Israëlische oorlog. 
De zionistische strijdkrachten hebben in die periode minstens 750.000 Palestijnen verdreven uit hun woningen en van hun grondgebied. Hierdoor is bijna 80 procent van historisch Palestina veroverd. Het resterende deel – zo’n 22 procent – was verdeeld in wat nu de bezette West Bank en de belegerde Gazastrook heet.  

Op 9 april 1948 vielen leden van de Irgun en Stern Gang zionistische milities het dorp Deir Yassin aan, waarbij vele Palestijnen om het leven kwamen (de getallen geven tussen 100 en 300 Palestijnen aan). Veel van de Palestijnen die werden afgeslacht waren vrouwen, kinderen en ouderen. Het bloedbad hield in dat er Palestijnse burgers aan bomen waren vastgebonden en verbrand werden tot ze dood waren tot Palestijnen die tegen een muur stonden en middels machinepistolen werden geëxecuteerd. 
Het bloedbad van Deir Yassin was één van de beruchtste bloedbaden van de oorlog. Het was een onderdeel van een ‘total war between 1947 and 1949’. In die periode hebben zionistische strijdkrachten grote steden aangevallen, zo’n 530 dorpen verwoest en ruim 15.000 Palestijnen gedood. Dit gebeurde allemaal in een reeks van massale wreedheden, waaronder tientallen bloedbaden.

Vredig dorp 
Dr Mustafa Fetouri schreef over het bloedbad op de site MEMO op 15 april 2021. Hij gaf in zijn artikel aan dat Deir Yassin een vredig dorp was van nog geen 1.000 inwoners, die een  ontspannen leven leidden en een zekere mate van welvaart hadden. Het dorp was vooral bekend om haar kalksteenhouwerij. 
Echter hier kwam abrupt een einde op 9 april 1948 toen een paar honderd gewapende zionistische milities het dorp binnenvielen en het bloedbad aanrichtten. De slachtoffers werden afgemaakt, zo’n 100 tot 250 vrouwen, kinderen en ongewapende jonge mannen, om geen andere reden dan dat ze Palestijns waren. Nooit is iemand verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad van Deir Yassin. 

Mustafa Fetouri meldt verder in zijn artikel dat Menachem Begin één van de zionistische fanatici was. Hij leidde een gewapende bende, Irgun, die samen met leden van een andere militie, Lehi, ongewapende Palestijnse burgers heeft afgeslacht. Deze 2 groepen waren slechts 2 van de tientallen zionistische gewapende groepen, die actief waren in het gebied wat door het westen ‘Mandaat Palestina’ werd genoemd. 
Deze groeperingen hadden maar één taak en dat was alles rijp maken voor de installatie van de bezettingsstaat, door zoveel Palestijnen te doden en te verdrijven. Dr Fetouri noemde dit het beleid van de verschroeide aarde, dat al sinds de begindagen van de bezettingsstaat de praktijk was. 

Ook het IMEU (Institute for Middle East Understanding) heeft hierover laatst – 5 april 2023 – een artikel aan besteed, met de titel ‘Explainer: The Deir Yassin Massacre’ (Uitleg: Het bloedbad van Deir Yassin). Het artikel spreekt over het bloedbad van meer dan 100 Palestijnen, waaronder tientallen kinderen, vrouwen en ouderen, uitgevoerd door zionistische milities. Het artikel schreef dat sommige slachtoffers werden verminkt en verkracht voordat ze werden vermoord. Daarnaast werden tientallen mannen op vrachtwagens door Jeruzalem gereden, voordat ze werden geëxecuteerd in een steengroeve in de buurt.  
Het artikel meldt verder dat het bloedbad werd gepleegd door Irgun en Stern Gang, geleid door respectievelijk Menachem Begin en Yitzhak Shamir. Beiden zouden later premier van de Apartheidsstaat worden. De Haganah-militie – de voorloper van het leger van deze staat – ondersteunde de aanval op Deir Yassin met mortiervuur en door het opruimen van de lichamen. Deze laatste militie stond onder controle van David Ben-Gurion, die de eerste premier werd van diezelfde Apartheidsstaat.  

Enkele dagen geleden werd in het opiniestuk “ ‘Niet geloofwaardig’ maar wel gewoon doorgaan “ al gesproken over de samenwerking door Nederland met deze ‘democratische staat’:  “ … En Nederland doet zaken met zo’n ‘democratische staat’? De staat die elke dag aanvallen uitvoert op het Palestijnse volk, de staat die politie en leger inzet om illegale kolonisten te ‘beschermen’ bij hun aanvallen op Palestijnen, Palestijns grondgebied en Palestijnse eigendommen … “ 

(Bronnen: Al Jazeera, Wikipedia, Middle East Monitor, IMEU, IMEMC, Khamakar News Agency)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights