OPINIE – Het was me het weekje wel en om nu te zeggen dat het vertrouwen in de politiek is toegenomen, neen, verre van dat. Het lijkt steeds verder achteruit te gaan. Vroeger was ik echt zo’n onderdeel van het stemvolk, maar dat moment ligt al heel ver achter me. Met al die partijen, partijtje, afsplitsingen, halve waarheden, leugens en de media die achter de dagelijkse ‘uitspraken voor de bühne aanlopen’, drijft mij in ieder geval steeds verder af van de politiek. 

Provincie Flevoland
Het begon deze week in de provincie. De landelijk voorzitter van de ChristenUnie, Ankie van Tatenhove, had gereageerd op het rapport van de verkenners in Flevoland. Ze had een reactie gegeven op het rapport van Herman Sietsma en Pieter van Maaren ‘Verkenning coalitievorming Provincie Flevoland Rapportage van Bevindingen’. Volgens de verkenners zou er een (zeer) rechtse samenwerking een mogelijkheid voor een coalitie moeten zijn. Dit zou dan gaan om BBB, VVD, ChristenUnie, PVV, SGP en eventueel met JA21. 

Maar volgens Ankie van Tatenhove zou het ‘niet geloofwaardig’ zijn als de ChristenUnie én de PVV in dezelfde coalitie zouden plaatsnemen. De ChristenUnie had gelezen in het verkiezingsprogramma van de PVV over ‘tegengaan van de Islamisering van Flevoland’. Dit zou botsen met gevechten van de ChristenUnie voor godsdienstvrijheid. 
Nu is de grammofoon van de PVV al jaren ingesteld op ‘Islamisering van dit’ en ‘Islamisering van dat’. Het gaat zelfs zo ver dat men tegen de Islamisering is van de onbewoonde Marker Wadden en de middenberm van de A15. Dat riedeltje komt men overal tegen, ook deze week weer in de Tweede Kamer. 

Een dag nadat de voorzitter van de ChristenUnie haar uitspraak deed over dat het ‘niet geloofwaardig’ zou zijn als de ChristenUnie samen in een coalitie zou komen met de PVV, gingen de fracties in de Provinciale Staten van Flevoland in gesprek over het rapport van de verkenners en wat blijkt nu? De fracties van de ChristenUnie en de PVV gaan beide meedoen aan de gesprekken over het te vormen nieuwe college van Gedeputeerde Staten. De provinciale fractievoorzitter van de ChristenUnie wil kijken wat mogelijk is bij een samenwerking met de PVV. Natuurlijk – geeft Harold Hofstra aan – zijn er verschillen tussen zijn partij en de PVV, maar het zou niet ondenkbaar zijn als de beide partijen in één coalitie zouden komen.

Vertrouwen in de politiek, zegt u? Al lang niet meer ! 

Stikstof debat
Het volgende politieke fenomeen was het debat – eerder uitgesteld omdat de gado gado en nasi goreng bij de premier verkeerd waren gevallen – over de verkiezingsuitslag. Woensdag 5 april was het eindelijk zover, het Chinees eten was weer verwerkt, en kon de Tweede Kamer beginnen aan het debat ‘Uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten’.  
Een ieder die dit verwachtte is toch bedrogen uitgekomen; zo’n 14 à 15 uur werd er getik-tokt over stikstof. Het leek er echt op dat de BoerBurgerBeweging niet de grootste winnaar was geworden van de verkiezingen voor de Provinciale Staten, maar de nieuwe partij ‘Stikstof’. 

Het ging niet over verantwoording nemen naar aanleiding van de uitslag, maar alleen maar over stikstof. Het ging niet over een zeer geïrriteerde premier die buiten het boekje om, inging tegen uitspraken van de fractievoorzitter van DENK. Het ging niet om een zielig trekkende gezichten minister van Buitenlandse Zaken, het ging niet over wie het hardst de ander kan overschreeuwen met beloftes van dit en van dat. 
Het ging alleen maar over stikstof, waarbij het CDA probeerde te jongleren op een verschrikkelijk dun touw in de nok van het circusgebouw van de Tweede Kamer. De partij wil de afspraken openbreken omdat ze nog niet alle juiste gegevens had. Overigens had men die gegevens maanden en zelfs jaren geleden ook niet. Dus dat is niet veranderd. Het enige wat veranderd is de partij CDA, die weer een uppercut heeft gekregen in de politieke arena. Het is nu opstaan en doorgaan, als dat nog lukt. 

De fractie van Volt, bij monde van fractievoorzitter Laurens Dassen, is van mening dat de ‘blokkeerfries’ Wopke Hoekstra met zijn fractie CDA, vervangen moet worden door GroenLinks en PvdA. Na de verloren verkiezingen voor het CDA  – volgens Volt – is er een einde gekomen aan de stoere taal.   

Vertrouwen in de politiek, zegt u? Al lang niet meer ! 

Tot overmaat van ramp 
Maar er was ‘ellende in de overtreffende trap’ en dat was het debat ‘Verdrag tussen Nederland en Israël inzake de status van hun strijdkrachten’. Het ergste was dat er maar 3 partijen aanwezig waren tijdens het debat, en wel DENK, SP en voor het tegengeluid PVV. Opvallend in het geheel is dat DENK het debat had aangevraagd, want het was nergens aangemeld als debat, maar gewoon ‘een ingekomen stuk’. Dit is een brief die men kan lezen en verder wordt er niets mee gedaan. 
Gelukkig was DENK wakker en had het debat aangevraagd. Maar het was alles behalve een debat, het woord ’schurkenstaat’ mocht niet gebruikt worden (overigens nam Tunahan Kuzu het woord niet terug), en werd de PVV ‘ingezet’ om stteds maar het tegengeluid te laten horen. Zo kwam de PVV natuurlijk weer met haar eeuwenoude riedel van de Islamisering en dat men daar tegenin moet gaan, werd er door de fractie aangedragen dat de bezetter van Palestina de enige democratische staat in het Midden Oosten is en dat de heer Kuzu zijn bijdrage beter in Iran kon houden. 
DENK vroeg naar de verschillen in de bezetting van Oekraïne en die van Palestina, maar daar kwam nauwelijks een duidelijk antwoord over. Het was beschamend dat zo’n belangrijk debat bijna onder het tapijt werd geveegd en dat de minister antwoorden gaf als ‘dat we al vaak hier over hebben gediscussieerd’, ‘kunt u terugkijken in de vorige discussies’ , ‘ik ga mijn antwoorden niet herhalen’. 

De minister heeft alleen niet in de gaten dat Hamas democratisch gekozen is, dat Nederland zaken doet – zoals DENK aangaf – met een ‘schurkenstaat’, dat de heer Abbas niet wordt gedragen maar zeker niet meer op democratische wijze zijn zetel verdedigt.    
Maar het gaat verder en dat is wanneer de media zich met zaken gaan bemoeien. Zo is er steeds maar sprake van de ‘militante beweging’ Hamas in de media. En hoe noemt men dan datgene wat de bezetter van Palestina dagelijks doet? Is dat niet militant, als men zo’n 200 gelovigen uit de Al-Aqsa Moskee oppakt, afvoerd of ontvoerd? Is dat wel goed te praten? 

En het gaat nog verder. De regionale media kwamen met het bericht dat het Centrum Informatie en Documentatie (CIDI) aangifte van jodenhaat heeft gedaan tegen een man die tijdens de halve finale wedstrijd bij de Kuip Hamas-leuzen heeft geschreeuwd. Nu komt het vaker voor dat die uitspraken worden gedaan als Feyenoord tegen 020 moet spelen. Dat is ondertussen gewoon geworden. Ik zeg niet dat ik het goedkeur, maar waarom moet er nú aangifte gedaan worden? 
Het artikel spreekt over dit voorval, juist op het moment dat zogenoemd, Hamas raketten op de bezetter afgeschoten zou hebben. Maar er wordt niet gesproken over de vele raketten die door de bezetter zijn afgeschoten, er wordt niets gezegd over het feit dat de bezetter zijn wapencapaciteit zoveel maal groter is dan dat van Palestina, er wordt niets gezegd over de onmenselijke aanvallen op Palestijnen, niets over dat gelovigen uit de Al-Aqsa Moskee worden gesleept tijdens het gebed in Ramadan. Elk jaar met Ramadan is hetzelfde, vorig jaar zouden er zo’n 500 moslims ontvoerd zijn uit de Al-Aqsa Moskee.  

En Nederland doet zaken met zo’n ‘democratische staat’? De staat die elke dag aanvallen uitvoert op het Palestijnse volk, de staat die politie en leger inzet om illegale kolonisten te ‘beschermen’ bij hun aanvallen op Palestijnen, Palestijns grondgebied en Palestijnse eigendommen. 
Op het moment dat iemand een foto over gevangengenomen Palestijnen in de Al-Aqsa Moskee plaatst op Instagram, schiet het moederbedrijf Facebook / Meta in de stress en gaat dreigen met factchecker. Want het is een foto van vorig jaar, zegt men dan. Ja, en? Is er wat veranderd dan? 

Vertrouwen in de politiek, zegt u? Al lang niet meer !  

(Bronnen: ANP, De Stentor, Khamakar News Agency, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.04.2023 

2 gedachte over “‘Niet geloofwaardig’ maar wel gewoon doorgaan”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights