Zwerfafval

Hij is 67 en woont sinds 1999 in de Atolwijk in Lelystad. Echter, het belangrijkste voor Ruud Sweers is dat hij al sinds het begin zijn woonomgeving zwerfafvalvrij houdt. In het begin was dat nog in zijn vrije tijd, naast zijn werk, en in het weekend. Nu hij geniet van zijn pensioen, is hij bijna dagelijks te vinden op straat in de wijk. 

Afvalscheiding 
Zelfs al bij het afval ruimen wordt het gescheiden. Zo gaat het afval van blik, plastic en het glas in de bestemde afvalbakken. Restafval gaat in de eigen container of wordt gemeld bij de gemeente, die het dan ophaalt. 

Dit komt ook omdat de heer Sweers een goed contact heeft met de gemeentewerker, die in de wijk de afvalbakken leeg komt maken en afvaldumpingen opruimt. Daardoor krijgt Ruud Sweers heel snel nieuwe vuilniszakken geleverd. Tevens heeft hij een aantal afvalbakken geadopteerd. 

Gratis app HelemaalGroen
Ruud Sweers maakt sinds zo’n jaar gebruik van de app van HelemaalGroen. De app komt van bedenker en initiatiefnemer Jaap de Boer uit Geesteren. Hij is een gepensioneerd dierenarts, die na een val moest stoppen met fietsen en moest gaan wandelen. 

Hij had een flinke hekel aan lopen, maar nog meer aan zwerfafval. Tijdens het wandelen is hij begonnen met het zwerfvuil op te ruimen en kreeg het idee van een app, om elkaar te stimuleren en begon met het ontwikkelen van de app. 

In 2019 is men in Geesteren met 7 deelnemers en de eerste versie van de app begonnen. Momenteel zijn er zo’n 11.000 deelnemers bezig met de app. Hierdoor is het initiatief ook een stichting geworden en is sinds de start zo’n 500.000 km schoongemaakt in Nederland. 

Lelystad Schoon 
Ook in de gemeente Lelystad zijn ruim 200 deelnemers van HelemaalGroen en de gemeente zelf is partner geworden van de Stichting. Ruud Sweers loopt zijn routes meestal alleen en soms met zijn kleinzonen. 

Maar soms wordt een oproep gedaan door de vrijwilligers van Lelystad Schoon om gezamenlijk het zwerfafval op te ruimen en dan gaat Ruud Sweers graag mee. De groep heeft in Lelystad ruim 700 deelnemers die geregistreerd staan. Op zaterdag 18 maart hield Stichting Lelystad Schoon zich bezig met de 21ste Landelijke Opschoondag.

SDG’s
De VN heeft Sustainable Development Goals (SDG’s) opgesteld om de wereld een betere plek te maken in 2030. Ook Lelystad Schoon draagt bij aan een aantal van deze doelen en met name aan: 11. Duurzame Steden en Gemeenschappen; 12 Verantwoorde Consumptie en productie. 

Tevens aan 14. Leven in water; 15. Leven op het Land.  Lelystad Schoon werkt samen met overheden, maatschappelijke organisaties, ondernemers en scholen aan een betere wereld. Voor nú en in de toekomst. De SDG’s worden op een andere plaats een keer helemaal besproken. 

(Bronnen: FlevoPost, HelemaalGroen, Stichting Lelystad Schoon (+Facebook)) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights