Aanstaande zaterdag 25 maart 2023 vindt de vijftiende editie van de jaarlijkse Landelijke Compostdag plaats. Inwoners van de gemeente Lelystad en omgeving kunnen tussen 8:00 uur – 12:00 uur eenmalig gratis Orgapower Keurcompost ophalen met een aanhangwagen (geen landbouwvoertuigen) bij Renewi-locatie, Zeeasterweg 40c te Lelystad.

Compost 
De compost is zowel voor de bodem als voor het milieu van grote waarde. Met deze actie bedanken Renewi en de gemeente Lelystad de inwoners voor hun inspanning om organische reststromen gescheiden aan te leveren.

Jaarlijks zet afvalrecyclingbedrijf Renewi vele duizenden tonnen groente-, fruit- en tuinafval (gft) om tot hoogwaardige compost. Compost is de perfecte natuurlijke bodemverbeteraar die de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze stimuleert. Het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten.  

Oproep tot goed scheiden van uw gft-afval  
“Gft is een specifieke afvalstroom die we omzetten tot een hoogwaardige secundaire grondstof. Hoe beter de gft is gescheiden aan de bron, hoe beter de compost”, aldus Erik Goldberg, Manager Renewi Organics. “De kwaliteit van compost wordt thuis al gevormd in de gft-inzamelbak. De inspanning om gft-afval gescheiden bij ons aan te leveren is van groot belang, omdat vervuiling met bijvoorbeeld plastic en glas problemen geeft in compostering en het moeilijk is om deze nadien te scheiden. De sleutel tot goede recycling ligt echt aan de bron!”  

Goed voor milieu én portemonnee!  
Het hergebruik van organisch afval heeft een positief effect op het milieu. Zo legt compost CO2 vast in de bodem, waardoor het niet vrijkomt in de lucht. Compost draagt dus bij aan een beter klimaat. Daarnaast bespaart composteren geld omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is. Doordat organische reststromen weer dienen als grondstoffen voor onder andere compost maken we de biologische kringloop rond.  

(Bron: Persbericht Renewi) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 21.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights