November 2022 gaf de gemeente Lelystad aan dat de percelen op het bedrijventerrein Flevokust Haven openbaar te koop zijn aangeboden. Daarbij zouden kandidaten ‘extra punten kunnen scoren’ indien het bedrijf de overslaghaven gaat gebruiken, voor banen zou zorgen en als men duurzaam werkt.

Flevokust Haven
 
Zo zouden er op het bedrijventerrein Flevokust Haven Jysk, de Deense meubelgigant, en de modereus Bestseller gaan komen. Daarnaast zou ook Bol.com bezig zijn met een gebied op het bedrijventerrein. Voor alle drie de bedrijven een stuk grond van zo’n 26 hectare. 

Mocht het zover komen dat Bol.com naar Lelystad zou komen en het groen licht zou krijgen om te gaan bouwen om daarna te gaan werken vanuit het bedrijventerrein Flevokust Haven, zal dit zeker ruim 2.000 tot 4.000 banen gaan opleveren. 

Plannen 
Tijdens een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad Lelystad heeft directeur logistiek Bol.com, Vincent Weijers, de plannen voor de bouw van een nieuw distributiecentrum gepresenteerd. Het bedrijf zou de 26 ha reeds gekocht hebben. 

Het distributiecentrum zal niet in één keer gebouwd worden, maar in fasen, waarbij het eerste deel in 2028 in gebruik genomen zal worden. In die fase zijn reeds de orderpickers nodig, net zoals technisch personeel, onder meer voor onderhoud, en ICT-ers. 

Woonruimte grootste uitdaging
Indien er inderdaad zoveel banen gaan komen, zal de huisvesting van duizenden werknemers een van de grootste uitdagingen gaan worden. Vanuit de gemeenteraad zijn hier reeds vragen gesteld aan de wethouder Economische Zaken. 

Volgens wethouder Dennis Grimbergen zou dit geen probleem moeten zijn, daar er genoeg tijd is om alles goed voor te bereiden. Het is een kwestie van gezamenlijke verantwoording. Daarnaast heeft Bol.com de gemeenteraad uitgenodigd om in Waalwijk te komen kijken hoe het geregeld is met de huisvesting van bijvoorbeeld seizoenarbeiders.  

(Bronnen: Logistiek, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights