Lelystad heeft een groene schil waarin een aantal stadsbossen liggen. Elk bos heeft haar eigen sfeer en mogelijkheden voor natuurbeleving dicht bij de stad. Zo zijn de Gelderse Hout en het Zuigerplasbos multifunctionele bossen, met ruimte voor de natuur, voor recreatie en voor de houtoogst. 

Gelderse Hout
De Gelderse Hout is een echt stadsbos, een natuurgebied van zo’n 150 hectare. In feite ligt het ‘om de hoek’, heeft vele paden en open ruimtes. Dit bos is uitermate geschikt voor dat benodigde rondje hardlopen of die rustige wandeling met de hond. 

Het bos ligt tussen de A6 aan de oostzijde, het Gelderse Diep en de Lage Vaart aan de zuidzijde en de Boswijk aan de westzijde. Het grootste deel wordt beheerd door Staatsbosbeheer en een klein gedeelte door de gemeente Lelystad. Het gebied is onderdeel van de ecologische hoofdstructuur van Flevoland. 

Zuigerplasbos
Voor de aanleg van de dijk langs het IJsselmeer is een dijk aangelegd met zand uit de Zuigerplas. Rond deze plas ligt een parkachtig landschap. Hier wisselen grasvelden, boomgroepen en struikgewassen elkaar af. 

Zo kan je dicht bij huis genieten van de rust van het water en wandelen over de wandelroute. De hond mag mee en er is een hondenstrand. Tevens kan men fietsen en wandelen in het gehele gebied. Het bos is groot genoeg om de rustzoekers te laten genieten. 

Visvijverbos 
Aan weerszijden van de A6 ligt het Visvijverbos. Ook dit bos behoort tot de stadsbossen van Lelystad. Het visvijverbos is soberder ingericht. Het bos is in 1968 ingeplant en ligt ‘onder de rook van de Flevocentrale’. 

De naam ‘Visvijverbos’ komt van een nabij gelegen voormalige viskwekerij, die vroeger ten westen van het bos lag. Het bos is zo’n 270 hectare groot en is tamelijk vochtig. De bodem is zandig met een hoog leemgehalte en is daardoor slecht doorlatend. Aangezien er weinig mensen komen, kunnen schuwe dieren zich hier heerlijk ophouden. 

(Bronnen: Wikipedia, Staatsbosbeheer (+ Nieuwsbrief), Mooi Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights