Bultpark

Lelystad staat in de top 10 van groenste gemeenten van Nederland. Zo’n 125 gemeenten gingen de uitdaging aan en hebben zich aangesloten bij de Groene Stad Challenge. Lelystad is met een plek 7 een van de hoogste nieuwkomers in de ranglijst van Groenste Stad van Nederland 2022! Daarmee is Lelystad goed op weg om een van de ambities uit het raadsprogramma te realiseren: in 2026 bij de top vijf van groenste steden in Nederland behoren.

Wethouder Sjaak Kruis: “Het is niet gek dat wij hoog scoren in deze verkiezing. De natuur behoort tot de identiteit van onze stad. Het is wat Lelystad Lelystad maakt; we zijn hoofdstad van de nieuwe natuur. Als gemeente zetten we heel bewust in op behoud en ontwikkeling van de natuur in de stad en in de wijken, met bijvoorbeeld een Agenda Natuur en een plan voor aanpassing aan extremer weer.

Lelystad groener maken doen we met elkaar. Een groenere tuin, groenere schoolpleinen of een stoeptegel eruit en een plantje erin; deze maatregelen zijn niet moeilijk en hebben een grote impact. Zo zorgen we met zijn allen dat Lelystad ook in de toekomst een groene stad is waar het fijn en gezond wonen en werken is.”

Ruimte en Natuur
Lelystad heeft de unieke combinatie van veel ruimte, groen en water. De stad wordt niet alleen omringd door natuur (denk aan Nationaal Park Nieuwland met de Oostvaardersplassen en Marker Wadden), maar ook zijn er veel parken te vinden. Zoals het Bultpark, Woldpark, Zuigerplasbos, Gelderse Hout en veel ander groen. De jaarlijkse verkiezing komt voort uit de wens om steden en dorpen te helpen de effecten van klimaatverandering op te vangen, biodiversiteit te herstellen en de gezondheid van bewoners te bevorderen door voldoende groen in de stad en in de wijken.

Meedenken?
Wie mee wil praten over natuur in Lelystad, kan zich binnenkort aanmelden voor een bewonersavond over dit onderwerp. De opbrengst wordt verwerkt in een plan voor behoud en ontwikkeling van de natuur in Lelystad, de zogenoemde Agenda Natuur.

Inzicht
De Groene Stad Challenge (https://groenestadchallenge.nl) is een initiatief van Sweco, NL Greenlabel en Husqvarna. Zij analyseren het groen op buurtniveau binnen de bebouwde omgeving. Het geeft onder andere inzichten in de hoeveelheid groen per inwoner, welke buurten veel groen kennen en de potentie om verder te vergroenen. Ook worden de ontwikkelingen van het groen in 2023 en 2025 gemonitord, zodat de voortgang van de vergroening inspanningen gevolgd kan worden.

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights