In de raadsvergadering van de gemeente Lelystad op dinsdag 31 januari zal een motie van de SP worden ingebracht over ‘Zwemles voor iedereen’. De motie is mede ondertekend door de fracties van het CDA en D66. De motie hoort bij het agendapunt over de Sport- en Beweegvisie 2030. 

Motie ‘Zwemles voor iedereen’
Volgens de schrijvers van de motie belanden landelijk elk jaar zo’n 80 kinderen in het ziekenhuis, na verdrinken of bijna-verdrinken. Hiervan komt een groot gedeelte op de IC. Tevens overlijden er jaarlijks zo’n 8 kinderen aan de gevolgen van ernstig zuurstoftekort onder water. 

Lelystad is een waterrijk gebied, maar het schoolzwemmen in Lelystad is afgeschaft. In Nederland is in de periode 2018 – 2020 het percentage kinderen zonder zwemdiploma toegenomen van 6 naar 9 procent. Daarnaast is er een tekort aan zwemleraren. 

Zwemlessen is een optie 
Een flink gedeelte van de kinderen krijgt geen zwemles, waarbij in sommige culturen niet vanzelfsprekend is dat kinderen zwemles krijgen. Op het moment dat de gemeente schoolzwemlessen weer zal invoeren, zal dit een flinke belasting op het schoolprogramma en de leerkrachten zijn. 

Daarentegen past het zwemmen in de gemeentelijke ambitie om meer kinderen te laten sporten en bewegen. Gezien de druk op school en personeel, zal het zwemmen moeten gebeuren na schooltijd. Zwemles moet vanzelfsprekend zijn, zeker ook voor volwassen migranten die niet kunnen zwemmen. 

Opdracht aan het college 
De drie fracties verzoeken het college middels de motie na te gaan hoe het aantal zwemleraren vergroot kan worden. Hierbij zou de gemeente de benodigde opleiding moeten vergoeden en dit te financieren vanuit de te verwachten extra inkomsten. 

Daarnaast wordt aan het college gevraagd te onderzoeken hoe het deelnemen aan zwemles vanzelfsprekend wordt voor alle inwoners van Lelystad. En zeker voor die inwoners die nog onvoldoende zwemvaardig zijn. Hierbij vragen de fracties te kijken naar enkele aangegeven punten in de motie.   

(Bronnen: Omroep Flevoland, Gemeente Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 31.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights