ALMERE – Januari 2023 heeft de Onderwijsinspectie een positief advies uitgebracht over de Renaissanceschool in Almere. De school is reeds sinds september 2022 geopend en zou volgens een artikel in het AD sterk gelieerd zijn aan de politieke partij Forum voor Democratie (FvD). De school wordt daarom in de volksmond ook de Forum-school genoemd. 

Renaissanceschool 
De Renaissance School is gekoppeld aan de Tocqueville Stichting. Op de site van de Renaissanceschool is aangegeven – naast een inschrijfformulier – dat op korte termijn er scholen zouden starten in Almere, Apeldoorn, Den Haag, Hoogeveen en Tilburg. Half vorig jaar, 2022, zou er sprake zijn dat voor de genoemde gemeenten een aanvraag voor een bekostigde basisschool ingediend zou worden en dat dit traject zo’n 2 jaar zou duren. Ondertussen zou men in deze gemeenten stap voor stap beginnen met kleinschalige particuliere basisscholen, zodat al eerder Renaissanceonderwijs aangeboden kan worden.  

In Tilburg zou een informatieavond gehouden worden op donderdag 4 augustus 2022, staat te lezen op de site van FvD.    
De Renaissanceschool meldt op haar site dat in het Nederlandse onderwijs de vaardigheden voor taal en rekenen ‘catastrofaal’ achteruit gaan. Volgens de site zou ook de Onderwijsinspectie deze achteruitgang geconstateerd hebben in haar rapport ‘De staat van het onderwijs 2022’. Daarnaast meldt de site van de school dat de degelijkheid van het onderwijs verstoord wordt door modegrillen, zoals iPad-scholen, te vroege seksuele voorlichting, klimaathysterie en Corona paniek.  Om dit tegen te gaan, gaan de Renaissancescholen degelijk onderwijs geven op basis van klassieke en moderne onderwijstechnieken, die zich hebben bewezen. 

Tocqueville Stichting 
De Renaissanceschool heeft een link naar de Tocqueville Stichting, volgens de site van de school. Op 29 juli 1805 werd Alexis Charles Henri de Tocqueville in Parijs geboren. Hij stamde uit een oude en vooraanstaande adellijke familie. Volgens Alexis de Tocqueville had de democratie en de daarmee samenhangende sociale gelijkwaardigheid, de toekomst. Hij is minister geweest onder Louis Napoleon Bonaparte en speelde een rol bij het opstellen van de nieuwe Grondwet. Belangrijk in zijn leven en zijn werken waren democratie en het geloof. 
Volgens berichten in de media is er een stichtingsbestuur dat als doelstelling heeft om kinderen les te gaan geven. In het bestuur hebben plaats genomen FvD-Statenlid Dekker, ooit topman bij de Rabobank, Kamerlid voor FvD Pepijn van Houwelingen en Peter van Duyvenvoorde, directeur van het Renaissance Instituut (Wetenschappelijk Instituut van FvD).  

Onderwijsinspectie 
November 2022 had de Onderwijsinspectie reeds gemeld de school te erkennen. Volgens de woordvoerder van de school, Ralf Dekker, heeft de inspectie dit ondertussen gedaan, maar is de erkenning nog niet verschenen op de site van de Onderwijsinspectie. Normaal gesproken moet de Onderwijsinspectie een nieuwe school twee keer bezoeken, waarna een advies wordt uitgebracht aan de gemeente waar de school is gevestigd. Een positief advies betekent erkenning, bij een negatief advies kan de gemeente de school sluiten. Bij een onderzoek door de inspectie wordt er gekeken of de school aan de algemene onderwijs- en organisatieregels voldoet.  
Ondertussen is alleen Almere opgestart en daar zitten op dit moment zo’n 4 leerlingen en één leraar (in september 2022). 

(Bronnen: Almere Deze Week, AD, Renaissanceschool, Forum voor Democratie, 1Almere, Telegraaf) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.01.2023

Nu ook te lezen op ONS Almere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights