Een ieder kan tegenwoordig inzicht krijgen in de impact van kanker per regio door de lancering van de Nederlandse Kankeratlas van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Middels de interactieve online atlas kan men patronen zien hoe vaak bepaalde kankersoorten ergens voorkomen, gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kregen.  

Kankeratlas 
IKNL heeft dit in kaart gebracht voor de 24 meest voorkomende kankersoorten in Nederland en voor al die kankersoorten samen. Voor een aantal van de kankersoorten is variatie per regio te zien en voor andere niet of nauwelijks. Voor alle kanker samen is nauwelijks variatie te zien tussen gebieden in Nederland. 

Een van de kankersoorten waarvoor veel variatie in het aantal diagnose is te zien, is longkanker. Opvallend hierbij is dat in vrijwel alle grootstedelijke gebieden verschillen te zien zijn per wijk. Volgens IKNL zou dit samen kunnen hangen met de hoeveelheid mensen die in het verleden hebben gerookt. 

Lelystadse gegevens
Volgens de gegevens van de Kankeratlas ligt het aantal gevallen van long- en hoofd-halskanker in bepaalde delen van Lelystad hoger dan in de rest van Nederland. Dat betekent dat de gebieden in de Atlas rood kleuren. 

In de postcodegebieden 8231, 8232, 8233 en 8239 schijnt 49 procent meer hoofd-halskanker voor te komen dan in de rest van Nederland. Hierbij gaat het dan onder meer om keel-, lip-, neus-, oor- en tongkanker. 

Bij longkanker in hetzelfde postcodegebied is het percentage zelfs 52 procent in vergelijking met het landelijke gemiddelde. HIerbij wordt aangegeven dat dit met name bij vrouwen is geconstateerd (78 procent). Dit geldt ook voor het gebied van Zuiderwijk tot en met de Waterwijk. 

(Bronnen: IKNL, Omroep Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights