Langs de A6 aan de Knardijk stond tot twee jaar terug De Tong, voorheen De Tong van Lucifer. Het beeld van Ruud van de Wint had last van een hevige storm en moest ter restauratie aangeboden worden. De restauratie is bezig voor de prijs van 200.000 euro.

Gevoelig onderwerp
Voor de fracties van de ChristenUnie en de SGP hoefde De Tong van Lucifer (dat was de originele naam) niet gerestaureerd te worden. De fracties vinden het beeld kwetsend, godslasterlijk en aanstootgevend.

Daarnaast zijn er stromingen die de naam Lucifer zien als een synoniem voor de duivel. Men wilde het beeld niet terug. Dat was niet tegen te houden maar de naam is ondertussen wel aangepast.

Landschapskunstwerk De Tong
Volgens een aantal media zal het landschapskunstwerk De Tong weer teruggeplaatst gaan worden op de Knardijk langs de A6 bij Lelystad. Het kunstwerk van de overleden kunstenaar Rudi van de Wint is onder handen genomen en gerestaureerd.

Opvallend is dat De Tong niet terug te vinden is op de provinciale pagina Herstelwerkzaamheden van Land Art Flevoland of de site van de provincie Flevoland. Volgens de provincie heeft zij 9 grote landschapskunstwerken die gemaakt zijn internationale kunstenaars.

Kunstwerk
Het kunstwerk is een ovaal groen beeld, denkend aan een cypres. Het is een ovaal kunstwerk van 9 meter hoog, 4 meter breed, 1.5 meter dik. Het is een ovale korf constructie omwikkeld door 8 mm dik koperdraad.

Het is ondertussen geoxideerd, waardoor het een groene kleur kreeg. De kunstenaar zag er een tong in en noemde het de ‘Tong van Lucifer’. In de tijd dat het op de plaats stond, zijn er beschadigingen opgelopen en vandaar de restauratie. Mede door ijzermoeheid was het kunstwerk scheef gaan hangen.

Restauratie
Het heeft al met al veel tijd gekost, zoals het onderzoek voor de restauratie en de aanbesteding, zo’n 1.5 jaar. Momenteel wordt er in Den Helder aan het kunstwerk gewerkt. Onder meer wordt een draagbalk verstevigd en de voet aangepast.

Gezien de naam die de kunstenaar aan het werk gaf, werd het gezien als de tong van de duivel. Maar volgens de zoon van de kunstenaar was dat nooit de bedoeling van zijn vader. Daarom heet het kunstwerk nu gewoon De Tong en keert terug naar zijn originele plaats.

(Bronnen: Provincie Flevoland, Landart Flevoland, Flevoland Erfgoed, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights