OPINIE – Deze week kwamen weer een aantal zaken over de gezondheidszorg in Nederland naar buiten. Zo was er een artikel over een patiënte die leverkanker oploopt door een blunder van het ziekenhuis, spoedpost Emmeloord gaat dicht, Ziekenhuis verhuist zorg naar Utrecht, crisis cardiologie Isala, dreiging van rode cijfers, ziekenhuizen gaan samenwerken. En zo gaat het maar door, daarnaast is er al veel geschreven over de zorg.
Leverkanker
Een mevrouw van 64 jaar heeft leverkanker opgelopen, omdat de testuitslag in haar elektronisch patiëntendossier 11 jaar lang niet is opgemerkt. Volgens de regionale media is de 64-jarige dame in 2010 onderzocht in een ziekenhuis in Weert. Dit gebeurde middels bloedonderzoek en een echo. Uit onderzoek van het bloed bleek dat ze hepatitis C-virus had opgelopen. Het virus kan een leverontsteking veroorzaken. Het resultaat is nooit met mevrouw besproken.
De vrouw ging in 2020 weer naar haar huisarts met nieuwe klachten, die haar doorstuurde naar het ziekenhuis. Hier werd levercirrose en ongeneeslijke leverkanker vastgesteld.
Voor de juiste diagnose is nog een uitspraak van de rechter gevraagd, die stelde dat hoogstwaarschijnlijk de onbehandelde hepatitis C tot de ongeneeslijke leverziekte heeft geleid. De lokale media spreekt over een blunder van het ziekenhuis.
Samenwerking op het gebied van kanker
In de regio Nijmegen gaan daarentegen acht ziekenhuizen samenwerken op het gebied van kanker. De opzet is dat de patiënt overal dezelfde en beste behandeling krijgt. Tevens is het de bedoeling dat alle patiënten dezelfde informatie krijgen over de behandelingen. Tenslotte moet de de bundeling van de krachten leiden tot samenwerking op het gebied van opleiding en onderzoek.
De ziekenhuizen die gaan samenwerken zijn Bernhoven (Uden), Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch), Maasziekenhuis Pantein (Beugen), RadboudUMC (Nijmegen), Rijnstate (Arnhem), Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem), ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede). Dit gaat gebeuren samen met de Radiotherapiegroep (Arnhem, Ede, Deventer en Apeldoorn).
Ziekenhuis heeft interne problemen
Op de afdeling cardiologie van het Isala Ziekenhuis in Zwolle rommelt – volgens de regionale media – het al een tijdje. Zo zouden twee cardiologen ingewikkelde ingrepen voorlopig niet meer zelfstandig uitvoeren. Een derde arts zou geen complexe ingrepen meer uitvoeren. Hierbij zou het gaan om drie cardiologen die onlangs zijn toegetreden tot het Hartcentrum van het ziekenhuis. In het Hartcentrum – één van de grootste in Nederland – komen al een jaar intriges en verdenkingen van fraude voor.
Door deze punten zou de werksfeer verziekt zijn en zijn specialisten vertrokken, wat heeft geleid tot langere wachtlijsten. Het ziekenhuis laat weten dat de nieuwe artsen opgeleid worden, waarbij één niet meer werkzaam is bij de specifieke complexe ingrepen.
In de tussentijd is de FIOD een onderzoek gestart maar een ‘mogelijke corruptiezaak rond een groep cardiologen’. Volgens de regionale media zouden de cardiologen een leverancier van medische hulpmiddelen hebben voorgetrokken bij bestellingen. Op deze manier zouden miljoenen euro’s zijn verdiend. In de Volkskrant staat een reconstructie artikel – achter de betaalwand – met de kop ‘Hoe inhalige cardiologen een zorginfarct veroorzaakten in het Isala-ziekenhuis’. Hierbij zou het gaan om geld.
Het ziekenhuis heeft hierop gereageerd middels een verklaring. Daarin wordt aangegeven dat er een onderbezetting is bij arts-assistenten en andere zorgmedewerkers. Tevens zou het ziekenhuis de afgelopen maanden meerdere maatregelen hebben getroffen en aanpassingen in de bedrijfsvoeringen om te voorkomen dat er patiënt-onveilige situaties zouden ontstaan.
Bezuinigingen
Voor het Antonius Ziekenhuis, locatie Emmeloord, is het duidelijk: de spoedpost in Emmeloord is vanaf 1 december in de avonduren en in het weekend dicht gegaan. De zorggroep heeft duidelijk aangegeven dat er gewoon te weinig patiënten zijn voor de spoedpost. Duidelijk hierbij moet gezegd worden dat de spoedpost geen spoedeisende hulp is. De spoedpost is een achterwacht van de huisartsenpost met een dienstdoende arts.
De politici in de Noordoostpolder en Urk zijn niet blij met de beslissing van het ziekenhuis.
Zo heeft de fractie van Krachtig Urk het college verzocht om stappen te doen. De fractie schrijft dat een patiënt in de avonden en weekenden niet meer terecht kan voor een röntgenfoto of een gipsspalk. De dienstdoende arts kan besluiten om de patiënt door te sturen naar het ziekenhuis in Sneek, Zwolle, Meppel of Heerenveen. De fractie meldt dat het gebied “ … al twee ziekenhuizen is kwijtgeraakt en de sluiting van de poli in het weekend zal desastreus zijn voor het niveau van de zorg voor de inwoners van noordelijk Flevoland, Naast het tekort aan huisartsen kan dit grote gevolgen hebben voor de primaire basiszorg … “
Het St Antonius Ziekenhuis – met locaties in Utrecht en Nieuwegein – gaat het grootste deel van de functies van het ziekenhuis concentreren op de vestiging in Leidsche Rijn in Utrecht. Dit gaat het ziekenhuis doen om de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. De uiteindelijke realisatie is gepland voor 2035. De regionale media geeft zelfs aan dat het een megaverhuizing zal gaan worden en dat het ziekenhuis helemaal zal verdwijnen uit Nieuwegein. Het ziekenhuis, locatie Nieuwegein is vooral bekend om de expertise voor longziekten en cardiologie. Mogelijk is toch dat er nog wat ‘zorg’ in Nieuwegein overblijft. Tevens wil het ziekenhuis meer zorg digitaal aanbieden en meer zorg thuis verstrekken.
Daardoor wordt de keuze voor één locatie logischer, waarbij Utrecht een jonger gebouw (in 2013 geopend) is en dus het meest geschikt. De locatie Nieuwegein is bijna 40 jaar oud, te kostbaar om te verduurzamen en vraagt veel onderhoud. Zou het gebouw nog eens 50 jaar mee moeten, dan is de kans groot dat het helemaal opnieuw opgebouwd moet worden.
Tenslotte kwam de Zorgkrant enkele dagen geleden met het bericht ‘Dreiging rode cijfers voor 90% van de ziekenhuizen’. In het artikel wordt aangegeven dat het bureau Finance Ideas een onderzoek onder 56 ziekenhuizen had uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat ziekenhuizen in 2023 een explosieve kostenstijging verwacht op het gebied van personeel, energie en inflatie. De kans is groot dat zo’n 90 procent van de ziekenhuizen in de rode cijfers terecht zal komen. Door de stijgende kosten kan de ruimte om te investeren in personeel, digitalisering en duurzaamheid verdwijnen.
Het resultaat zal waarschijnlijk worden, dat de zorg (te duur/) duurder wordt, dat verschillende zaken uit de verzekeringen gehaald gaat worden, dat bepaalde producten uit een behandeling plots niet meer ‘gratis’ zullen zijn en dat steeds meer mensen alleen nog maar een basisverzekering afsluiten of misschien wel helemaal geen verzekering meer hebben.
(Bronnen: Nederweert24, Telegraaf, De Stentor, Het Urkerland, AD, De Zorgkrant, Skipr, Gelderlander)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek
© Khamakar News Agency / 02.12.2022