OPINIE – Normaal gesproken krijg je elke dag een nieuwsbrief van de gemiddelde krant om te kijken wat er allemaal voor ellende is in de wereld. Zo komt er elke dag een nieuwsbrief van de rechtse Telegraaf in mijn mailbox en ook van de Volkskrant. Maar met de toonzetting wil het nog steeds niet lukken. 

Het woord ‘islamiet’
De kop van het artikel in de Volkskrant was ‘Bezoek Israëlische minister aan Tempelberg wordt internationaal gezien als provocatie van islamieten’. Dit was de kop in de Nieuwsbrief. Ik moet toegeven dat ze al wat over Palestina schrijven, al is het maar een heel klein druppeltje op een gloeiende plaat. Maar dat men begint met het woord ‘islamieten’ dat is toch pure bullshit. Men gebruikt het woord hier – wat overigens niet bestaat – om de toon te zetten en de aanval op de Islam in te zetten. 

Ergens op een duistere plaats op het internet – startpagina of zoiets – kom je een uitleg tegen en hou je vast. De tekst: “ … Een moslim is een aanhanger van het Islamitische geloof, dus van de Islam. De term islamiet wordt over het algemeen niet gewaardeerd door een moslim, al betekent het hetzelfde. Het zijn beide benamingen voor iemand die het Islamitische geloof aanhangt … “ Uit de pagina is niet te halen of dat de schrijver wat gedronken heeft, toen hij of zij dit geschreven heeft. Het woord islamiet bestaat niet. Iemand die in één God gelooft, is een moslim. Meestal volgen deze mensen dan de Islam. 
Dus voor de (gemiddelde) journalist – en dus ook voor Sacha Kester van de Volkskrant – laten we in 2023 proberen eens gewoon een moslim een moslim te benoemen en het woord islamiet in het donkere laatje te stoppen. 

Bezoek minister Al Quds 
Het artikel gaat verder met de opmerking dat het ene land naar het andere, de wandeling van de bezetter minister in Oost Jeruzalem veroordeelde. En dan worden enkele landen landen genoemd – zoals VS, Jordanië, Frankrijk, Saoedi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk – die allemaal spraken van ‘een provocatie‘.  

Vind je het gek? Natuurlijk is het een vorm van je reinste provocatie, het is gewoon laten zien dat de bezetter van Palestina alle rechten van de wereld heeft, zonder enige vorm van fatsoen en respect voor het Palestijnse volk. 
Om daarna zielig het artikel verder te ontwikkelen over de zogenoemde heilige plaats van de joden, omdat er óóit een joodse tempel heeft gestaan. Maar opvallend dat de Volkskrant-journalist toch ook nog wat kan schrijven over de profeet Mohammed (vzmh) en de Al-Aqsa Moskee en andere moslim eigendommen. Wow, het lukt wel !

En het artikel sukkelt maar verder om enig uitleg te kunnen geven.  Zo spreekt de journalist over de Tweede Intifada, een zogenoemde grootschalige Palestijnse opstand, begin 2000. Maar is dit zo vreemd, als de Palestijnen toen al meer dan 50 jaar bezet waren? De Volkskrant zou moeten spreken over de helden van deze Palestijnse opstand. 
Volgens de geschiedenis werd sinds 2 oktober 1919 de Volkskrant uitgegeven als weekblad voor de katholieke arbeidersbeweging. Na de Tweede Oorlog ging deze krant van katholiek naar links progressief, van een milde naar een agressieve toon. Juist zo’n krant zou achter de Intifada van de Palestijnen moeten staan. Achter de opstand tegen de bezetter. Tenslotte stond de krant zelf ook op tegen de bezetter in de jaren 40 – 45.

Bezetting van 75 jaar 
Maar het lijkt er toch steeds vaker op dat de Nederlandse media – alhoewel de Volkskrant weleens in Belgische Persgroep handen zou kunnen zijn – meer en meer in ‘dienst’ van de bezetter of in ieder geval die kant wel uit te treure beschrijft en minder of nauwelijks over die van het Palestijnse volk. Zo is op 25 november 2022 de 30.000e editie van d ekrant verschenen. De vraag is hoeveel van deze edities Palestijns nieuws hebben gebracht. 

Sinds 1967 hebben de bezetters de Tempelberg in handen ‘gekregen’. Hierbij zouden afspraken zijn gemaakt, daar joden wel een bezoek mogen brengen aan die plek, maar er niet mogen bidden. Maar laat het duidelijk zijn, elke dag wordt deze afspraak met voeten getreden en niet alleen door extremistische joden, maar zeker ook door illegale kolonisten. Tevens rechtse politici, zoals deze nieuwe minister van de bezetter. En zoals te verwachten is, vertrouwen de Palestijnen de bezetter niet en zeker het nieuwe kabinet niet.  

En die landen die kwetteren ehh twitteren dat het bezoek van de bezetter minister een provocatie is, hadden meteen sancties af moeten roepen. Wollen woorden vanuit een verre stad of vanuit een zandberg, daar schieten de Palestijnen niets mee op. De Palestijnen hebben daadwerkelijk steun nodig, sancties tegen de bezetter – ergens anders op de wereld kan het wel na 1 jaar oorlog en bezetting, terwijl de Palestijnen al 75 bezet zijn. 
De grootste ellende is de actie van de bewaarder van de heilige plaatsen, Jordanië, die het bezoek afdoet als ‘bestorming’ en oproept tot ‘internationale interventie’. 

In Rotterdam waren de woorden eens duidelijk te horen: ‘Hand in hand, geen woorden maar daden’. Daar zitten de Palestijnen al 75 jaar op te wachten en elke dag worden er Palestijnen vermoord, ontvoerd, aangevallen en beschoten. Hierbij worden de slachtoffers steeds jonger. En tot overmaat van ramp wordt er steeds meer grond gejat, huizen geplunderd, bewust geschoten op het hart, buik of rug.   

Zoals zo vaak gelden de regels alleen voor die plaatsen waar het westen wat aan kan verdienen of dicht bij de westerse regeringsleiders staan. Laat het duidelijk zijn, Palestina hoort niet bij een van deze 2 groepen en dus zal het lijden van de Palestijnen nog wel 75 jaar doorgaan.

(Bronnen: Volkskrant, Wikipedia) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights