Ips typographus (© wikipedia)

ASSEN – Volgens de provincie Drenthe ligt er aan de rand van Assen één van de oudste bossen van Nederland met de naam het Asserbos. Dit bos is er een met een geschiedenis die helemaal teruggaat tot aan de Middeleeuwen. Het is een rustplaats – niet ver van de binnenstad – met vele wandelpaden, vijvers, kronkelende beekjes, eeuwenoude eiken en historische plekken. 

Het Asserbos is – volgens de provincie – een gemengd bos van zo’n 100 hectare groot. Het is in ieder geval groot genoeg voor de vele boomsoorten die er groeien, van stokoude eiken tot oer-Hollandse beuken en heerlijk geurende sparren. Zo zijn er bomen in het Asserbos die zo’n 400 jaar oud zijn. 

De Letterzetter 
Daarnaast is er ook genoeg te vinden voor de kinderen die van de natuur houden, zoals een stadsboerderij, een vogeleiland, een hertenkamp en een waterspeeltuin. 
Maar ook is er een negatieve kant te bekennen, geeft de Stichting Het Drentse Landschap aan en dat is dat er in de bossen een klein vretertje zit, een kever, de Letterzetter.  

De Letterzetter (Ips typographus) zit op meerdere plaatsen in Nederland, vaak zijn het (fijn) sparren die aangetastzijn, als in de Hollandse Hout (Lelystad, 2023),   Monnickenbosch en De Paltz (Soest, 2024), Groesbeekse bos (Groesbeek, 2021) en nog andere bossen. 

De Letterzetter is een roodbruin tot zwart kevertje van van zo’n 5 mm lang, die een gang onder de bast boort van een zwakke of stervende boom. Deze gang wordt de moedergang genoemd, waarna aan beide kanten eitjes in een soort nisje worden afgezet. Wanneer de larven uit de eitjes komen gaan ze gangen graven die loodrecht op de moedergang staan. Het is in feite een symmetrisch patroon (als een letterzetter). Aan het eind van de gangen van de larven vindt de verpopping plaats, waarna de jonge kevers zich naar buiten boren. Hierdoor kan de bast van de boom vallen en zal de boom op den duur afsterven.

Ook in het Asserbos heeft de Letterzetter een flink aantal fijnsparren aangetast, die ondertussen gekapt zijn. Daarom gaat de gemeente Assen eind oktober starten met een grootschalige herplanting van bomen. Hierbij worden aan de Beilerstraat, Hoofdlaan en de Rode Heklaan nieuwe bomen aangeplant.  
De Letterzetter heeft in het Asserbos nogal wat schade aangericht, waarna het kappen van de bomen ‘kale plekken’ in het bos zijn ontstaan. Deze kale plekken worden opgevuld met nieuwe bomen. 

Verschillende boomsoorten
Er worden boomsoorten aangeplant, die zorgvuldig zijn geselecteerd om het ecosysteem van het bos weer te verrijken. Zo worden sparren, dennen, lindes en beuken geplant. Deze bomen kunnen voor de schaduw zorgen en voor de voedselbronnen voor insecten en vogels. 

Half oktober is de gemeente begonnen met het zogenaamde bosklepelen, waarbij lage begroeiing en opslag van ongewenste soorten worden gemaaid en verhakseld. Op deze manier wordt de bodem voorbereid op de nieuwe bomen die geplant gaan worden. De werkzaamheden zullen een aantal weken duren. 
Bij het bosklepelen wordt een bosklepelbak achter een tractor gebruikt, die de struiken vermaalt waardoor de grond weer glad gemaakt wordt. In feite is het een ‘snelle manier’ om van een groot veld met lage begroeiing een kale vlakte te maken.  

(Bronnen: Drents Landschap, Gemeente Assen, Provincie Drenthe, Dagblad van het Noorden, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.10.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights