Oude Jeans (© David Karich via Pixabay)

De gemeente Alkmaar gaf aan dat de Textiel Race Alkmaar plaatsvond van 11 maart tot en met 4 april. Tijdens deze week hebben de leerlingen van groep 6, 7 en 8 van 9 scholen alles geleerd over het belang van hergebruik, reparatie en recycling van kleding en andere stoffen. Ook heeft de gemeente Lelystad aangegeven dat de Textiel Race Lelystad plaatsvindt van 23 september tot en met 17 oktober.  

Gemeente Almere
Ook in de gemeente Almere wordt de Textiel Race Almere georganiseerd in samenwerking met Stichting Stad & Natuur Almere. De gemeente geeft aan dat door de race kinderen en hun omgeving leren om textielafval te verminderen en bewust om te gaan met kleding.  

In Almere gaan 10 basisscholen 4 weken lang de strijd aan met oud en kapot textiel. De kinderen leren tijdens de race op een interactieve race over een aantal belangrijke onderwerpen. 

Hierbij kan men denken aan consuminderen, de impact van het maken van textiel, reparatie, hergebruik en recyclen. De taak voor de kinderen is om zoveel mogelijk oud en kapot textiel te ruiken, te repareren of in te zamelen.   

Textiel Race Almere
Om de kinderen te helpen kunnen buurtbewoners het textiel aanbieden via de site van Textiel Race. Daarna komen leerlingen het textiel thuis ophalen. Het motto van de race kan men lezen als “Een betere wereld, begint in je kledingkast”. 

Per Nederlander belandt er zo’n 10 kilo textiel in de restafvalcontainer en wordt verbrand. Daarnaast blijft er ook veel kleding in de kast hangen zonder dat het gedragen wordt. Dit is zonde, want het kan hergebruikt worden of gerepareerd worden. 

Als textiel in de afvalcontainers belandt, wordt het vaak vervuild omdat mensen vies en nat textiel in de container gooien. De Textiel Race Almere loopt van 30 september tot en met 24 oktober, waarin het ingezamelde textiel bij erkende recyclers terechtkomt.   

(Bronnen: Gemeente Almere, Textiel Race, Khamakar News Agency, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.09.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights