Park Wolfsweide (© FB Groen Gilze en Rijen)

RIJENS NIEUWS – Op de site van de gemeente Gilze en Rijen staat een artikel over de bomen in de gemeente. Helaas is niet terug te vinden, van wanneer het artikel is. Volgens de site Gilze en Rijen.nieuws.nl zou de kaart van 2022 zijn. Maar het gaat om de bomenkaart, de digitale bomenkaart. 

Digitale bomenkaart 
Inwoners die willen weten welke bomen in de straat staan en eventueel wanneer deze geplant is, kunnen de gegevens terugvinden op de digitale bomenkaart. De gemeente Gilze en Rijen heeft op deze kaart alle bomen vastgelegd. Althans dat zegt de gemeente en hierbij worden vraagtekens gezet. Als men naar 2 bekende punten kijkt – de Kampstraat en de Broodbaan – dan worden er nogal wat bomen gemist.   

De gemeente geeft aan dat op de digitale kaart alle bomen zijn vastgelegd, die de gemeente beheert en volgens de gegevens zouden dat ruim 17.000 bomen zijn. Tevens wordt gemeld dat men op de kaart de locatie van elke boom kan vinden, men kan zien hoe oud de boom is en welke soort boom het is. Daarbij meldt de gemeente ook dat de zomereik het meest voorkomt in de gemeente Gilze en Rijen. 

De kaart is ontworpen om steeds meer informatie over de bomen voor de inwoners en andere (groene) geïnteresseerden inzichtelijk te maken. Op dit moment bevat de digitale bomenkaart basisinformatie dat afkomstig is uit het beheersysteem van de gemeente. Op deze manier kan men zelf informatie vinden over bomen in de gemeente. 
De gemeente zelf gebruikt de informatie voor het beheer van de bomen. Tevens worden de gegevens van de bomenkaart gebruikt voor het plannen en in kaart brengen van de werkzaamheden in de wijk. Daarbij zullen in de toekomst bijzonderheden worden toegevoegd. Hierbij valt te denken aan de beschermde status van een boom of het een monumentale boom is. 

De gemeente Gilze en Rijen werkt aan nieuw kapbeleid en onderzoekt of het mogelijk is om via de bomenkaart te zien of een boom kapvergunningsplichtig is of niet. Deze zaken en nog vele andere zaken zullen toegevoegd gaan worden aan de kaart. 
Als men de kaart bekijkt, ziet men eerst groene vlekken, maar door in te zoomen kan men de individuele boom(stippen) zichtbaar maken. Bij het aanklikken van een individuele groen stip, krijgt men de informatie van de boom. Dit is een kleine tabel met boomsoort, plantdatum (dus er wordt geen leeftijd aangegeven), de locatie en het nummer van de boom. Alle bomen in de gemeente hebben een nummer.      

De top 10 van de gemeentelijke bomen
In de gemeente staan 125 soorten bomen, waarbij de volgende 10 soorten het meest voorkomen: 

Nr.     Nederlandse naam      Wetenschappelijke naam

1        Zomereik                     Quercus robur

2        Beuk                            Fagus sylvatica

3        Amerikaanse eik          Quercus rubra

4        Noorse esdoorn           Acer platanoides

5        Grove den                    Pinus sylvestris

6        Ruwe berk                     Betulus pendula

7        Gewone esdoorn          Acer pseudoplatanus

8        Haagbeuk                     Carpinus betulus

9        Winterlinde                    Tilia cordata

10       Es                                 Fraxinus excelsior

Er zijn wel een aantal opvallende zaken te ontdekken op de kaart, zoals het nog niet duidelijk is welke bomen een speciale status hebben, of alle bomen zijn meegenomen en hoe de telling loopt. Tevens klinkt gelukkig nog niet een geluid uit de gemeente dat de Amerikaanse eik moet verdwijnen. 

Zo is boom 1 de Tilia platyphyllos ofwel de Zomerlinde. Deze staat aan de Oosterhoutseweg bij (zo staat het bij mij nog bekend) Café Vijf Eiken. Op de sociale media was al sprake van dat het ging om een linde en niet om een eik. Deze Zomerlinde is geplant in 1865 en is dus een monumentale boom die beschermd moet worden. 
Daarnaast – heel vreemd – is boom nummer 2 een Picea omorika van 1991 die staat op het Oranjeplein. Dit plein is redelijk laat gebouwd, gezien de andere straten in de omgeving. Dus de nummering is een bos op zichzelf. Dit blijkt ook als men kijkt naar de laatste 3 bomen van Atalanta bij de kruising met de Julianalaan. Boom 3 (gezien van de Julianalaan)  is boomnummer 531, geplant in 1980 en een Quercus rubra ofwel de Amerikaanse eik, met locatie Atalanta. Boom daarnaast is boomnummer 10179, geplant in 1980, ook een Amerikaanse eik, met locatie Julianalaan. Daarnaast staat – op de hoek van de Julianalaan, boomnummer 534, geplant in 1935, een Quercus robur ofwel Zomereik, met locatie Atalanta. Gezien de datum van aanplant, zou de boom vallen onder de categorie monumentale bomen.

(Bronnen: Gemeente Gilze en Rijen, Webgis) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.08.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights