TILBURG – Aan het begin van deze maand liet de gemeente Tilburg weten dat ze ongeveer 1.500 bomen gaat planten, wat gaat gebeuren op plaatsen in de gehele gemeente. Tilburg doet dit om bomen te vervangen die de afgelopen jaren zijn dood gegaan of zijn omgewaaid.
Volgens wethouder Evelien Kosterman – Groen, Natuur en Landschap – heeft de gemeente Tilburg zichzelf opgelegd om elk jaar 700 bomen te vervangen. Echter is deze ambitie niet gehaald en daarom moet er een inhaalslag komen voor het komende plantseizoen. Hierdoor zullen de aannemers door de gemeente ongeveer 1.500 bomen gaan planten. De voorbereidingen zijn – volgens gegevens – al in volle gang.
Vergroenen
Een paar maanden eerder kwam de gemeente met de melding dat het grijze, versteende Koningsplein in de periode van 2024 tot 2027 aangepast gaat worden naar Koningswei. Het plan van Koningswei – een groene, gezellige stadsbuurt – is dat het een groene verbinding gaat worden tussen het centrum met het nieuwe Stadsforum en de Piushaven met daarachter natuurgebied Moerenburg.
De gemeente meldt dat de Koningswei niet allen van belang is voor wonen, verblijf en sfeer in de binnenstad, maar dat de vergroening en de aanpak van de ondergrond ook helpen bij de aanpassing van de binnenstad aan het veranderende klimaat. Hierdoor kan het regenwater worden opgevangen bij hevige buien, dat daarna weer gebruikt kan worden bij periodes van droogte. Tevens helpt het groen tegen de opwarming van de binnenstad in de zomer en draagt bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit.
De regionale media kwamen deze week met een artikel dat ook de Spoorzone groener en aantrekkelijker moet worden. Hierbij wordt gedacht aan een nieuw park, groene hofjes en een fraaie wandelboulevard die loopt van het NS-Plein tot het Spoorpark.
Het nieuwe park moet gesitueerd worden in het gebied tussen de Hall of Fame en het spoor. Dit moet het groene NS-Park worden waar het spoorverleden zichtbaar gaat worden. Hierbij moet men denken aan onder meer stootblokken en rails. De gemeente wil dat het NS-Park een ademruimte wordt tussen alles wat al gebouwd is en wat er nog gebouwd gaat worden. Onderdelen van de ‘rijke spoorgeschiedenis van Tilburg’ blijven behouden, zoals treinportalen die als bogen over de wandelpaden komen te staan en bankjes die gemaakt zijn van bielzen. Daarnaast worden bovenleidingen die er nog zijn en andere geschiedenis onderdelen beschermd en behouden. Mogelijk komen er op bepaalde plaatsen stukken spoorrails terug. In het gehele gebied van de Spoorzone moet veel meer groen komen.
De gemeentelijke site weet nog te melden dat de Spoorzone Tilburg nog lang niet klaar is en dat het gebied in de komende jaren zich verder zal ontwikkelen tot een gebied om te wonen, te verblijven en te ontmoeten. Zo moet er meer ruimte komen voor appartementen, kantoren, horeca, cultuur maar vooral groen.
Deze tekst is ook terug te vinden op de site van Spoorzone Tilburg (mei 2022).
De gemeente Tilburg wil in de Spoorzone laten zien hoe trots de gemeente is op haar verleden. Het is een kwestie van oud en nieuw, ruig en verfijnd, wonen, werken en leven, die gaan versmelten in de voormalige werkplaats van de NS. De planning is dat in 2030 dit deel van de stad een ander gezicht heeft gekregen. Laten we hopen dat groen – planten én bomen – hierbij een belangrijke rol gaan spelen en dat Tilburg ook trots zal zijn op haar mooie groene gebieden.
(Bronnen: Gemeente Tilburg, ED, Spoorzone Tilburg, Khamakar News Agency)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 29.07.2024