CASTRICUM – De provincie Noord-Holland heeft op haar site laten weten dat in de regio’s Zuid-Kennemerland – IJmond en Alkmaar en omstreken de iepenziekte is geconstateerd. Tevens is gemeld dat men de verspreiding wil voorkomen, waardoor de iepen die aangetast zijn, per direct zijn of worden verwijderd.
Iepenziekte
Zo is de aannemer ondertussen met de werkzaamheden begonnen op donderdag 11 juli en vrijdag 12 juli. Tevens zal de aannemer nog kapwerkzaamheden verrichten op maandag 15 juli tussen 8.00 en 16.00 uur. De provincie heeft aangegeven dat op de N203 (Castricum) en N208 (Haarlem) tijdens de werkzaamheden op maandag een rijdende afzetting komt.
Op de gemeentelijke site van Castricum wordt gemeld dat de gemeente ongeveer 19.290 bomen heeft langs straten en lanen, naast de vele bomen in ca 30 ha bosplantsoenen in en rond Castricum. De bomen – zo zegt de gemeentelijke site – halen CO2 uit de lucht en leveren zuurstof en tijdens hete periodes zorgen bomen voor afkoeling.
De provincie heeft uitleg gegeven over de iepziekte. De iep is een boom die groeit op bijna elke grondsoort, waarbij het een karakteristieke boom is, die op veel plekken in Noord-Holland is te vinden. Volgens de provincie is er in het land al een aantal jaren sprake van de iepenziekte, vooral in de zomermaanden.
De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die zich kan verspreiden middels kevers of door wortelcontact. Een zieke boom kan men herkennen aan de verwelkte bladeren aan de takken in de kroon. Op den duur wordt de gehele kroon geel, krullen de bladeren op en sterven dan af. Daarnaast geeft de provincie aan dat een boom die de iepziekte heeft, zich niet meer kan herstellen.
Daarentegen kan een besmette boom makkelijk en snel andere bomen besmetten via de lucht en wortels. Daarom wil de provincie zieke bomen zo snel mogelijk kappen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.
Om de ziekte te voorkomen, laat de provincie regelmatig de iepen controleren. Hierdoor zijn een week geleden meerdere zieke iepen aangetroffen in het gebied. Daarom worden de bomen en struiken zo snel mogelijk verwijderd.
Tevens is er melding gedaan dat voor elke boom die gekapt wordt, een nieuwe wordt geplant. Deze nieuwe bomen kunnen ook weer een iep zijn, vaak in combinatie met andere soorten bomen. De iepenziekte kan ook worden voorkomen door meer variatie in boomsoorten en aanplant van verschillende soorten iepen. Tevens is het van groot belang om snel en zorgvuldig te handelen na het constateren van de iepenziekte.
De gemeente Castricum heeft enkele weken geleden ook gemeld dat 5 iepen op de Doc de Jongweg de iepziekte hadden en 1 iep aan de Geversweg en 1 iep aan de Duinenboschweg. De bomen zullen of zijn ondertussen verwijderd en worden in de winter vervangen.
Daarnaast zijn ook zieke bomen – met de iepziekte – gemeld in een aantal straten in Zaanstad en langs de Wandelweg in Wormerveer. In de gemeente Zaanstad zijn in 2023 nogal wat iepen verwijderd die de iepziekte hadden.
In 2023 werd gemeld dat de gemeente Castricum met de werkzaamheden langs de N203 zou beginnen. Het gebied is in 2018 door de gemeente aangekocht. Met de werkzaamheden moest een wandelpad aangelegd worden, waardoor bomen moesten verdwijnen. Echter, vanuit de herplantplicht zou de gemeente veel nieuwe bomen planten. De gemeenteraad is in augustus akkoord gegaan met de plannen voor de inrichting van een natuurgebied aan de noordoostelijke rand van Castricum. De vraag is of er nog meer bomen bij gaan komen.
(Bronnen: Provincie Noord-Holland, zaanstad.nieuws.nl, Gemeente Castricum, Khamakar News Agency)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 13.07.2024
[…] – IJmond en Alkmaar en omstreken de Iepenziekte was geconstateerd en dat men de aangetaste iepen meteen ging verwijderen om verspreiding te voorkomen. Eind augustus kwam de gemeente Haarlem ook […]
[…] – IJmond en Alkmaar en omstreken de Iepenziekte was geconstateerd en dat men de aangetaste iepen meteen ging verwijderen om verspreiding te voorkomen. Eind augustus kwam de gemeente Haarlem ook […]