Boominspecteur bij de Bomenstichting, Ab Strijker uit Lelystad, heeft samen met Peter Kouwenhoven het boekje ‘Bijzondere bomen in Lelystad’ geschreven. Gelukkig heb ik Ab Strijker al heel lang geleden mogen ontmoeten en een tijd terug nog eens gesproken. Hij heeft ook een column in de lokale media over een speciale boom in het Zilverpark geschreven.
De speciale boom
Laatst schreef Egbert Voerman over de oudste boom in Lelystad, de Klasema-boom. Ook Ab Strijker heeft ook gerefereerd in het boekje aan deze oudste boom van Lelystad, die in januari 2022 is omgewaaid. Volgens de gegevens zou de boom 72 jaar oud zijn geworden.
De heren gaven aan dat de boom ziek was en dat de Klasema-boom de watermerkziekte had. Door de ziekte raken de vaten verstopt en sterft de boom langzaam af. Gelukkig zijn er 3 stekken in het Bultpark geplant, die al wat groter zijn geworden.
De boom is genoemd naar Ingenieur Marten Klasema. Hij was van 1970 tot 1974 directeur van de Dienst der Zuiderzeewerken. Het is niet helemaal duidelijk of de heer Klasema zelf de boom heeft geplant.
Piketpaaltje
Er zijn sites die aangeven dat de boom niet is geplant, maar als piketpaaltje is uitgezet. Nu is een wilg een boom die echt wel wil en de kans is groot dat als men een afgebroken takje in de grond stopt, deze ook weer gaat groeien.
Het piketpaaltje zou groot zijn geworden middels het spoelwater van de aardappelen van een vrouw van polderpionier. Hij kwam er te staan in het begin van 1950 aan de Oostvaardersdijk, aan de zuidpunt van het Werkeiland.
Daar kon de Klasema-boom uitgroeien tot de oudste boom van Lelystad. De boom was ook van groot belang voor de lokale dichters die nogal wat poëzie schreven over de boom. Onder meer schreef Job Degenaar over de toen onttakelde boom.
Zieke boom
De site Boomzorg schreef in 2011 over deze oude reus van Lelystad. De site gaf aan dat de schietwilg als piketpaaltje was begonnen en wortel schoot, waardoor een prachtige, grote wilg is ontstaan.
In 2011 was al duidelijk dat de boom was aangetast door watermerkziekte. Dit was een ziekte die werd veroorzaakt door een bacterie, waarbij takken afsterven. De gemeente hield toen de boom in de gaten, want hij had het al een paar keer zwaar te verduren gehad.
Steeds werden de zieke takken eruit gezaagd tot op het gezonde hout. Hierdoor kon men de ziekte iets beperken. Men wilde de boom nog knotten, maar men is overgegaan tot het plan om gezonde takken te stekken, zodat er weer een nieuwe ‘oudste’ boom zou groeien.
(Bronnen: Bomenbieb, Boomzorg, Flevopost, lelystad.nieuws.nl)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 12.07.2024