APELDOORN – Het gaat nogal eens wat moeilijker in de zorg. Lopen gemeenten tegen het Ravijnjaar 2026 aan, in de zorg zijn ook nogal wat problemen op het gebied van de financiën. En dat gebeurt niet alléén bij commerciële huisartsenorganisaties, maar ook bij ziekenhuizen.
Aanpassingen
Zijn er ziekenhuizen die zoeken naar samenwerkingen tussen locaties, zijn er ziekenhuizen die een afdeling voor spoedzorg afstoten, zijn er ziekenhuizen die locaties afstoten, zijn er ziekenhuizen die een locatie op een ander manier gaan inrichten, komt er nu een ziekenhuis bij die het lab heeft afgestoten.
De Gelre ziekenhuizen met een locatie in Apeldoorn en Zutphen schijnt ook aanzienlijke financiële problemen te hebben. Maar het ziekenhuis heeft ervoor gekozen om 2 laboratoria te verkopen, waardoor het negatief resultaat beperkt bleef tot 1.8 miljoen euro.
Over het jaar 2022 was het verlies van de Gelre ziekenhuizen zo’n 20 miljoen euro. In eerste instantie werd de locatie Zutphen teruggebracht van een volwaardig ziekenhuis tot een locatie voor planbare zorg.
Maar dat was niet helemaal genoeg en daarom werden 2 laboratoria verkocht aan Eurofins voor een bedrag van ruim 14 miljoen. Met deze stap zal Gelre werken aan een financieel herstel.
Eurofins is een grote organisatie met veel verschillende afdelingen, waarvan Eurofins Clinical Diagnostics er één is. De afdeling bestaat uit een netwerk van gerenommeerde laboratoria. Met het netwerk wordt een compleet programma gegeven aan huisartsen, specialisten, zorginstellingen, particulieren en overheid. Hierbij kan men onder meer denken aan klinische chemie, histologie, medische microbiologie.
Belangrijk bij een lab is het personeel van groot belang, maar zeker ook het materieel en de uitrusting. Neem bijvoorbeeld de normale bloedgroepbepaling. Was het in de jaren 70 van de vorige eeuw nog een handmatige bepaling, nu is alles geautomatiseerd. In de jaren 70 had de analist een plaat met gaatjes waarin een druppel bloed en een druppel reagentia bij elkaar werden gemixt – een aantal naast elkaar – waarbij de plaat een beetje heen en weer werd bewogen waardoor een reactie of juist geen ontstond. Op deze manier kon men de bloedgroep bepalen. Eind jaren 70 kwam daarbij het bloedgroep apparaat – van verschillende leveranciers – die steeds verder werd ontwikkeld. Dit leverde zelfs op dat alles meteen kon opgeslagen werd in de computer.
In de klinische chemie is dit nog verder doorgevoerd, alles moet geautomatiseerd, waarbij laboratoria zo groot zijn – als meerdere ruimtes – maar waar maar 1 of 2 personen werkzaam zijn. Maar de apparatuur moet steeds moderner en met de ontwikkelingen mee, waardoor de kosten ook steeds hoger worden.
Bij de Gelre ziekenhuizen is ook nog steeds een laboratorium aanwezig – volgens haar eigen site – en dat is het Laboratorium van de Gelre Ziekenhuisapotheek. Dit lab wordt ook wel het Klinisch Farmaceutisch en Toxicologisch Laboratorium van de Gelre ziekenhuizen genoemd.
Ook is dit weer een lab met veel moderne apparatuur, waarbij het een 24-uurs laboratorium is voor het uitvoeren van onderzoek naar (genees-) middelen.
Volgens de media is Gelre nog niet uit de problemen en staat ze nog steeds onder bijzonder beheer van de banken. In 2023 had het ziekenhuis last van een te lage zorgproductie. In straattaal betekent dit dat er minder patiënten werden behandeld dan was afgesproken met de zorgverzekeraars. Dit was ook te danken aan het feit dat ziekenhuisbedden te lang bezet bleven door patiënten die al eerder hadden moeten doorstromen naar een verpleeghuis, revalidatie of ggz.
(Bronnen: Gelre ziekenhuizen, Eurofins, Gelre-iLab, Gelderlander)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 20.06.2024