Auto inbraak

Van januari tot en met oktober 2023 is er in Flevoland 540 keer ingebroken in auto’s. Dit is een stijging van 14,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Flevoland heeft hier mee de een-na-sterkste stijging van alle provincies. Vooral in Almere en Lelystad gaat het dit jaar vaker mis, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie. 

November is dé auto-inbraakmaand
“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%). 

“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.  

Stijgend aantal auto-inbraken in meeste gemeenten
Het totale aantal Flevolandse auto-inbraken is in 2023 toegenomen met 69. Vooral in Almere was een sterke stijging te zien. Hier nam het aantal incidenten toe met 68. Andere Flevolandse gemeenten met een sterk stijgend aantal auto-inbraken zijn Lelystad (+13) en Dronten (+12). Er is ook beter nieuws: in Urk (-5) en in Noordoostpolder (-22) nam het aantal auto-inbraken namelijk juist af.

Grootste kans op inbraak in Lelystad
In Lelystad staat je auto het minst veilig geparkeerd. Nergens in Flevoland is de kans op een auto-inbraak zo groot als in deze gemeente. Per 1.000 auto’s die hier geregistreerd staan, waren er dit jaar tot nu toe 2,2 auto-inbraken. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 1,5.

De gemeenten gerangschikt van meeste naar minste kans op een auto-inbraak:

  1. Lelystad: 2,2 auto-inbraken per 1.000 auto’s
  2. Zeewolde: 2,1 auto-inbraken per 1.000 auto’s
  3. Dronten: 1,9 auto-inbraken per 1.000 auto’s
  4. Almere: 1,4 auto-inbraken per 1.000 auto’s
  5. Noordoostpolder: 0,8 auto-inbraken per 1.000 auto’s
  6. Urk: 0,8 auto-inbraken per 1.000 auto’s

Ten opzichte van landelijke uitschieters, komen de Flevolandse gemeenten er nog goed van af. Zo gaat het in Amsterdam bijvoorbeeld om 21,6 inbraken per 1.000 auto’s. Ook in Utrecht (16,5), Rotterdam (16,2) en Eindhoven (14,5) gaat het veel vaker mis.

(Bron: Persbericht Independer) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.11.2023

Ook te lezen via Dagblad Lelystad, Dronten, Zeewolde, Almere, Noordoostpolder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights