Ontbijt

Op 6 november heeft astronaut André Kuipers in Space Expo in Noordwijk de 21e editie van het Nationaal Schoolontbijt geopend. Deze week wordt aandacht gevraagd voor het belang van een goed ontbijt. Tevens wordt in deze week het belang onderstreept van educatie waardoor kinderen leren waar een gezond ontbijt uit bestaat en waarom ontbijten belangrijk is. 

Nationaal Schoolontbijt
In de week van het Nationaal Schoolontbijt ontbijten zo’n 300.000 kinderen van ongeveer 1.700 scholen in Nederland gezamenlijk op school. Het thema van dit jaar is ‘Een Vliegende Start’. Dit loopt zo over op de educatieve missie van het Nationaal Schoolontbijt. 

Het doel, naast het verzorgen van duizenden ontbijtjes in deze week, is de kinderen te leren wat een gezond ontbijt precies betekent. Tevens uitleg te geven over het feit waarom een gezond ontbijt van essentieel belang is.  

De droom van het Nationaal Schoolontbijt is dat de kinderen tijdens de week er achter komen wat een gezond ontbijt is, naast dat ze de juiste kennis hebben om na de week de goede keuzes te maken aan de ontbijttafel. 

Flevoland 
Gegevens hebben kenbaar gemaakt dat 1 op de 20 leerlingen niet dagelijks ontbijten. Daarom is ook het Nationaal Schoolontbijt ontwikkeld en hierbij gingen alle leerlingen een keer met een rammelend gevoel naar school. 

De week wordt georganiseerd door het Nederlands Bakkerij Centrum. Het ontbijt geeft energie en voedingsstoffen. Dinsdag hebben de eerste scholen in Flevoland meegedaan met het Nationaal Schoolontbijt. 

Daarnaast gebeurt het ook regelmatig dat ouders gebruik maken van bepaalde bonnen voor eten van het Jeugdeducatiefonds of het Rode Kruis. Het aantal scholen die meedoet, loopt in de tijd terug. Dit is ook een landelijke trend.  

Op dit moment is het niet bekend waarom dit gebeurt. Mogelijk heeft dit te maken met de eerdere Corona-pandemie, mogelijk ook dat de scholen niet elk jaar meedoen. In Almere doen 25 scholen mee, in Lelystad 13, in Dronten 6, in Noordoostpolder 19, op Urk 5. De gemeente Zeewolde doet dit jaar niet mee.  

(Bronnen: Nationaal Schoolontbijt, Omroep Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 07.11.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights