Elk jaar is de Tour of Art Flevoland het grootste evenement op het gebied van de beeldende kunst in Flevoland. Jaarlijks wordt het evenement gehouden in het eerste weekend van oktober. In 2022 was de Tour of Art in het weekend van 1 en 2 oktober. In 2021 is er een expositie geweest in september. Tijdens de expositie kan men al proeven voor de Tour of Art. 

Tour of Art Flevoland 2023 
Dit jaar zal het grote evenement plaatsvinden op zaterdag 7 en zondag 8 oktober. In het weekend kan het publiek op vele locaties in Flevoland gratis genieten van mooie beeldende kunst. De deelnemersexpositie duurt van 9 september tot en met 11 oktober. 

Sinds 2006 kan het publiek genieten van de beeldende kunst, waarbij de eerste 9 jaar de deelname openstond voor kunstenaars in Lelystad. Maar sinds het 10-jarig jubileum van de Atelierroute Lelystad (2015) konden kunstenaars inschrijven van heel Flevoland. 

Meerdere kunstenaars zullen bij elkaar exposeren. Alle locaties van deelnemers zullen geopend zijn van 11.00 tot 17.30 uur. Het woord ‘Tour’ staat niet alleen voor route, maar zeker ook voor ‘rondgang’. Een rondgang langs de kunst van Flevoland. 

Beeldende kunst 
In het weekend van 7 en 8 oktober zullen 64 Flevolandse beeldend kunstenaars hun werk exposeren. Dit zal gaan gebeuren op 14 locaties. Tussen de deelnemers zal ook een aantal leerlingen van Porteum meedoen (locatie 10).  

De opzet is dat er per locatie zo’n 3 à 6 kunstenaars hun werk zullen exposeren. De meeste locaties zijn beschikbaar gesteld door bedrijven en andere organisaties uit Lelystad. Locatie 14 is van een deelnemende kunstenares uit Lelystad. 

De 14 locaties
De locaties waar men de werken van de beeldend kunstenaars kan zien, zijn: De Kubus, Leonardo Hotel Lelystad City Center, Vlieg Makelaars Hypotheken & Verzekeringen, Christelijke Basisschool Horizon, Mac3Park. 

De Werfsjob, Ansul BV, Het Erf van BoerKok, Volvo Jacob Schaap, Porteum (school voor voortgezet onderwijs), Aestas Wellness Beauty & Sauna, Wijkcentrum De Dukdalf, Atelier en beeldentuin mBeelden en Theater Posa. 

Stichting Culturale 
De Tour of Art Flevoland wordt georganiseerd door Stichting Culturale. Dit is een organisatie die zich tot doel heeft gesteld om kunst in Flevoland te bevorderen. Hiervoor worden en zijn in de afgelopen jaren diverse activiteiten georganiseerd.

Bij het aantreden van een nieuw bestuur ging de Stichting Culturale in 2005 de Atelierroute Lelystad organiseren. Het was van groot belang om éénmaal per jaar de beeldende kunstenaars van Lelystad de mogelijkheid te geven om hun werk te exposeren. 

Naast de Atelierroute Lelystad werden andere culturele activiteiten gestart. De site van de Stichting bevat meer informatie dan alleen de Tour of Art Flevoland. Dit laatste is overigens de hoofdactiviteit van de Stichting (met een eigen site).   

(Bronnen: Tour of Art Flevoland, De Kubus Lelystad, Stichting Culturale, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.10.2023 

Ook te lezen via Lelystad Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights