De website Archeologie op de Kaart is uitgebreid met 100 geselecteerde topvondsten van Nederlandse bodem, gedaan in de eenentwintigste eeuw. Ook treffen bezoekers van ‘Archeologie op de Kaart’ er vanaf nu een actualiteitenpagina aan, met de laatste nieuwsberichten over archeologie. Deze interactieve website is geschikt voor jong en oud en voor gebruik in het onderwijs. Archeologie op de Kaart is tot stand gekomen door samenwerking tussen het Rijksmuseum van Oudheden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Topvondsten
Archeologie op de Kaart is een interactieve website waar bezoekers de archeologie van Nederland kunnen ontdekken en beleven. Met ruim 250 informatiepunten over vondsten en opgravingen gaan bezoekers op tijdreis door de verschillende perioden van de Nederlandse geschiedenis, van de oude steentijd tot nu.

De vernieuwde website licht een selectie van 100 topvondsten uit, die in de eenentwintigste eeuw gedaan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het Romeinse heiligdom bij Herwen, de vondsten van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn, bijzondere scheepswrakken uit de Waddenzee en de middeleeuwse goudschat van Hoogwoud.

Geschiedenisonderwijs
Bij de ontwikkeling van de website is rekening gehouden met jeugdige bezoekers van 10 tot en met 14 jaar. Archeologie op de Kaart sluit aan bij het nationale geschiedenisonderwijs en kan daardoor uitstekend gebruikt worden ter ondersteuning van bijvoorbeeld geschiedenislessen.

Door middel van begrijpbare teksten, filmpjes, 3D-modellen en animaties stimuleert de interactieve website kinderen om zelf op onderzoek te gaan. Archeologie op de Kaart is daarmee een rijk gevuld educatief platform over de archeologie van Nederland.

Ruim aanbod aan tips
Naast informatiepunten over archeologische vondsten, zijn er ook ruim honderd musea en bezienswaardigheden op de kaart te vinden. Zo biedt Archeologie op de Kaart een ruim aanbod van tips voor een archeologisch dagje uit met het gezin. 

Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland
Een van de projecten die terug te vinden is op de site ‘Archeologie op de Kaart’ is Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland. In de periode van 3 juli tot en met 4 augustus is het evenement georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met Batavialand. 

Van verschillende scholen en universiteiten hebben studenten en vrijwilligers meegewerkt aan het onderzoek. In die periode werd een scheepswrak uit het begin van de 16e eeuw volledig vrijgelegd. Hierbij ging het om een schip van ongeveer 16 bij 6 meter. Men meldt dat het mogelijk om het oudste wrak van een waterschip van Nederland ging. 

(Bronnen: Archeologie op de Kaart, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.10.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights