ALMERE – Aangezien Almere een groene stad is, moet er op een ecologisch verantwoorde manier worden omgegaan met de natuur. Dit betekent niet alleen met de dieren en de bomen, maar zeker ook met het gras. Eerder heeft de gemeente het gras in de stad kort gehouden. 

Het ziet er wel strak uit 
Kort gras ziet er volgens de gemeente strak uit, maar schijnt niet het beste voor de natuur te zijn. Het blijkt zo te zijn, dat hoger gras meer ruimte biedt voor verschillende soorten planten, bloemen en kruiden. Hierdoor wordt de biodiversiteit in de stad versterkt. Tevens hebben insecten en kleine zoogdieren door het hogere gras altijd voeding en een schuilplaats. 

Het hogere gras wordt 1 tot 3 keer per jaar gemaaid. Door deze procedure kan op bepaalde plaatsen het gras tot een meter hoog worden. Echter dit kan niet overal. Per veld of berm wordt bekeken wat het beste past. 
Laag gras is nodig om te kunnen voetballen of te picknicken. Daarom kan men laag gras veel in woonwijken terug vinden. Daarnaast zijn er plekken in de stad waar door te lang gras onveilige situaties kunnen ontstaan en daarom wordt het gras daar ook kort gehouden. 

Versterken biodiversiteit 
Wethouder Luijendijk is van mening dat Almere een prachtige groene stad is en dat het ook zo moet blijven en zelfs daar waar mogelijk versterkt moet worden. En daar hoort nu eenmaal hoger gras bij. 
Insecten en kruiden zijn van belang voor de natuur en dus ook voor de mens. Door het gras op bepaalde plaatsen hoger te laten, wordt de biodiversiteit in Almere versterkt. Daarnaast kan hoger gras ook een handje helpen. Er ontstaat namelijk een leefgebied voor die dieren die de eikenprocessierups eten. Op die manier helpt het hoge gras mee aan het maken van een prettige leefomgeving en dat is voor iedereen. 

Tevens geeft de wethouder aan dat met het nieuwe maaibeleid de natuur beter te zien is in de stad. Dit komt door de aanwezigheid van dieren, maar ook door de plaatsen waar gras en bloemen langer zijn dan vroeger. Het verschil in hoogte en hoeveelheid van het gras, bloemen en bermen verandert zichtbaar voor de stad. 
Op het moment dat er gemaaid wordt, wordt dat niet tegelijk gedaan op alle plaatsen. Op deze manier hebben insecten en andere dieren altijd voedsel en een plaats om te schuilen. 

Dit jaar zal op vele plaatsen in de stad het gras hoger staan en dat zal best wel gaan opvallen. De gemeente wil de inwoners uitgebreid informeren over het gras in de stad en doet dit middels de site almere.nl/gras
Op deze pagina worden de drie soorten grashoogtes aangegeven: het gazon (op voethoogte), het grasveld (op enkelhoogte) en het bloemrijk grasland (op heuphoogte). Deze gebieden worden op een kaart aangegeven die ook op de pagina te vinden is.  

(Bron: Gemeente Almere) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 27.04.2023

Ook te lezen op ONS Almere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights