Momenteel zijn vergevorderde plannen over een structurele samenwerking tussen Stichting De Kubus in Lelystad en de Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Zwolle. Stichting De Kubus is van mening dat het ontbreken van een hogeschool in Lelystad een gemis is. Directeur-bestuurder Alex van Zijl heeft het initiatief genomen om een brug te slaan tussen De Kubus en de Hogeschool met vestigingen in Zwolle, Enschede en Arnhem.

Magere culturele infrastructuur 
Volgens de Stichting De Kubus wordt in Flevoland niet genoeg uitgegeven aan kunst en cultuur. Vergeleken met de rest van Nederland is er in Flevoland een magere culturele infrastructuur. 

Een belangrijke oorzaak hiervoor is het ontbreken van een hogeschool voor de kunsten. Dit helpt niet om een gezonde infrastructuur van onderaan op te bouwen. Hbo-studenten moeten Lelystad en de regio structureel gaan verrijken, zeker met de groeiambities. 

Maatschappelijke uitdagingen 
Het is nodig dat studenten lessen kunnen volgen en zich met name bezig gaan houden met de maatschappelijke rol van kunst en cultuur in de grote stad. Juist in Lelystad is veel werk te verrichten waar kunst en cultuur een prachtige bijdrage aan zouden kunnen leveren. 

Volgens Alex van Zijl groeien veel jongeren op vanuit een achterstandssituatie. Hierdoor is sprake van kansenongelijkheid. Lelystad heeft slimme burgers nodig die goed voor zichzelf kunnen zorgen. Dit kan door gebruik te maken van de talenten van de jeugd. 

Samenwerking ArtEZ
ArtEZ ondersteunt ook de samenwerking. Ze heeft aangegeven als kunsthogeschool midden in de maatschappij te staan. Zodoende kan men bijdragen aan kunst, cultuur en maatschappelijke ontwikkelingen. 

De hogeschool is niet alleen actief in de 3 steden, maar ook daarbuiten. Daar past een samenwerking met De Kubus goed bij. Een eerste stap zou kunnen zijn dat projecten en activiteiten samen worden uitgevoerd. En dat gaat nu gebeuren. 

Versterking culturele infrastructuur 
Momenteel worden gesprekken gevoerd met de afdeling theater van ArtEZ Zwolle. Hier worden studenten opgeleid tot artist educator. Studenten en afgestudeerden kunnen gekoppeld worden aan amateurverenigingen, waardoor kruisbestuiving ontstaat.

Men wil komen tot een nieuwe impuls voor het Kubustheater. Hierbij is de wens om in het weekend te komen met een theaterprogramma, met optredens van amateurgezelschappen. Tevens wordt er gesproken tussen beide partijen over de opzet van ‘The Cube’. 

Dit is een creatieve broedplaats voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar. In The Cube kunnen jongeren in de vrije tijd aan de slag in een makerslab. Dit is een korte cursus voor jongeren die hun talent verder willen verdiepen.

(Bronnen: De Kubus Lelystad, Omroep Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.04.2023    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights