OPINIE – Deze week was er weer een debat over de hulp aan Oekraïne en het ging als vanouds. Fracties die het hadden over trauma bij kinderen door de oorlog. En terecht want deze kinderen zullen de oorlog niet snel vergeten. Nu is het natuurlijk flauw om op de persoon te spelen, maar deze week – luisterend naar het debat – overviel mij een liedje geschreven door Jan Goeverneur in 1865 en in 1866 op muziek gezet door Jan Worp. Het liedje ging zoals: “ … Toen onze mop een mopje was, Was ‘t aardig om te zien, Nu bromt hij alle dagen … “

In de Tweede Kamer 
In de Tweede Kamer mag men tegenwoordig veel zeggen. Nu heeft de kamervoorzitter de plicht om in te grijpen, als men in de Kamer spreekt over personen die niet aanwezig zijn, dit te stoppen, daar de personen zich niet kunnen verdedigen. Dit lijkt alleen niet te werken als er gesproken wordt over ‘agressor’ president Poetin, niet over‘bullebak’ president Erdogan, niet over‘dictator’ president Assad. 
Maar als een woordvoerder van een partij zegt dat de oorlog in Oost-Europa ‘niet de onze is’, buitelen daarentegen de liberale moraalridders van D66 en VVD over deze woordvoerder heen. Als de woordvoerder van de SP zegt – hoewel schoorvoetend – eens te zijn met het sturen van wapens, die Nederland nauwelijks nog heeft, wordt hij zowat staande de vergadering geknuffeld door liberaal rechts. 

Wat wordt er gemist?  
Tijdens het debat in de Tweede Kamer stond men in feite ‘met het gezicht naar het oosten’ – tenslotte ging het over het onderwerp ‘Nederlandse steun aan Oekraïne’. En natuurlijk ging het steeds maar over de agressor tegen het Oekraïense volk. 
Maar als deze ‘dappere debaters’ in hun gedachten zo’n 45 graden naar rechts / naar het zuiden zouden draaien, dan zouden ze de andere grote agressor in de wereld zien. De agressor tegen het Palestijnse volk. Waar blijven die sancties nu tegen déze agressor? Tegen de producten van die agressor, de busonderneming die half Nederland berijdt, de gestolen goederen uit Palestina die onder de naam van de agressor op de Nederlandse markt worden gebracht, de spyware Pegasus. 

Over de spyware gaf RTL Nieuws zelfs in een artikel in september 2021 aan dat het toenmalige demissionaire kabinet niets wilde zeggen of dat de omstreden Pegasus-spionagesoftware wordt gebruikt door Nederlandse instanties zoals politie en justitie. Een paar maanden daarvoor had RTL Nieuws aangegeven dat de software was aangetroffen op de telefoons van mensenrechtenactivisten, journalisten en advocaten overal ter wereld. Internationale media had een lijst van telefoonnummers te pakken gekregen van zo’n 50.000 slachtoffers die mogelijk gehackt zouden zijn.
In september had de SP vragen gesteld of dat de software ook in Nederland was aangetroffen of wordt gebruikt. Echter de toenmalige demissionaire ministers Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Kaag (Buitenlandse Zaken) wilden geen directe antwoorden geven. Zo in de trant van “ … daar kan ik geen antwoord op geven … “. Door deze nietszeggende antwoorden is het onduidelijk en onbekend gebleven of er Nederlandse instanties zijn die gebruik maken van de spionagesoftware. 

Geen sancties tegen deze agressor, sterker nog, er is geen fractie in de Tweede Kamer met ballen te vinden, die een debat verzoekt over de sancties tegen deze agressor en over de ‘Nederlandse steun aan Palestina’. 

Nederlandse politiek en Palestina 
Elke keer als er weer een debat komt over de ‘Nederlandse Steun aan Oekraïne’, vraag ik mezelf af, wat het verschil is tussen het oppakken van jongeren in Oekraïne en in Palestina, de agressie tegen het Oekraïense volk en het Palestijnse volk, het doodschieten van kinderen in Oekraïne en in Palestina, het vernietigen van woningen in Oekraïne en in Palestina.
En dan is er nog niet gesproken over de trauma die de kinderen oplopen door de oorlog. De oorlog in Oekraïne is reeds een jaar bezig, daarentegen is de oorlog tegen de Palestijnen al zo’n 75 jaar aan de gang en er komt geen einde aan. De media hangen aan de lippen van de mediagenieke president in het oosten, maar over het leed van de Palestijnen niets te vinden. Als men de lijst Giro555 (zo’n 50 acties) doorneemt, komt men niet één keer Gaza of Palestina tegen. Niets, nada, noppes. 

Maar ook de Nederlandse Tweede Kamer kiest niet of nauwelijks voor Palestina. In mei 2021 kwam er een Tweet van de premier, duidelijk de kant van de agressor kiezende. Zo duidelijk dat zelfs GroenLinks leider Klaver en  D66 woordvoerder Sjoerdsma direct op Twitter reageerden met een Tweet dat de premier de situatie van de Palestijnen vergeet.  
Volgens een artikel in 2017 van The Rights Forum zou de kwestie vaak aan de orde komen in de Tweede Kamer. Ik denk dat ik dan nogal wat gemist heb. Volgens de site zou de Kamer sterk verdeeld zijn, waarbij het met name gaat over de bezetting van Palestina. In Rutte II zou de VVD de bezetting en kolonisatie van Palestina gedogen en zelfs faciliteren, terwijl de PvdA juist beide punten wil terugdringen. Mooi dat terugdringen, maar dat zijn wederom loze woorden. 
Het gaat er om, dat men sancties afroept tegen de agressor / bezetter van Palestina.

BDS Nederland kwam in maart 2021 met de BDS-kieswijzer. Hierbij werd gekeken naar welke partijen die pleiten voor het stoppen van (handels)betrekkingen met de bezetter van Palestina of landen die profiteren van het onrecht jegens de Palestijnen en voor het treffen van sancties tegen de bezetter van Palestina. Tevens was er gekeken of er partijen waren die dwingende regelgeving inzake mensenrechten eisen voor internationale handel in het algemeen.      
Volgens het overzicht zou er maar één partij zijn, die 100 procent achter BDS staat en dat is BIJ1. Daarnaast zijn er wat partijen, die min of meer achter de Palestijnen staan, maar niet spreken over de sancties. 

Waarom wordt er in de Tweede Kamer niet een groot debat georganiseerd over het trauma van de kinderen die dagelijks in een ‘oorlog’ leven, over de jongeren die elke dag worden ontvoerd of opgepakt? Het is zelfs tegenwoordig zo erg, dat een gedetineerde die vrij gelaten wordt, bij de uitgang onmiddellijk weer opgepakt wordt. Waarom wordt er niet gesproken over de mensenrechten van de Palestijnen, wanneer de soldaten van de bezetter, bewust met scherp schieten op het hoofd, de nek, de buik? Waar zijn die Tweede Kamerleden die een grote mond hebben over mensenrechten?    

Het lijkt erop dat de Palestijnen geen rechten en zeker geen mensenrechten hebben en dat de agressor wordt gesteund, gedoogd en Nederland neemt de goederen van de bezetter van Palestina dagelijks af. 

Op deze manier is de functie van minister van Buitenlandse Zaken een makkelijke baan, waar met gemak het pensioen gehaald kan worden. Tenslotte wordt alles in het buitenland voorgekauwd. Nederland heeft in het ‘dossier Palestina’ (want meer is het niet voor de Tweede Kamer) geen beleid en er wordt niet gesproken over sancties tegen de agressor. Het is een schande ! Maar de kiezer kan de komende maand nog wat doen, bij de verkiezingen. Het is niet zo dat het veel en direct invloed zal hebben, maar het kan wel het begin zijn voor een verandering.  

(Bronnen: RTL Nieuws, NOS Stories, Giro555, BDS Nederland)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights