Veel medicijnen hebben invloed op de rijvaardigheid. Men mag dan tijdelijk of voor langere tijd geen auto rijden of een ander voertuig besturen. Daar valt ook een fiets, brommer en scootmobiel onder. Het afgelopen jaar kregen 5,4 miljoen mensen medicijnen die invloed hebben tijdens het rijden. 

Dit kan gevaarlijk zijn wanneer men aan het verkeer deelneemt. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vraagt elk jaar op 9 januari aandacht voor het veilig gebruiken van medicijnen. Dit jaar is het thema ‘Geneesmiddelen en verkeer’. De Provincie Flevoland steunt dit initiatief.


Aandacht voor medicijngebruik
Uit onderzoek van IVM en SFK (Stichting Farmaceutische Kengetallen) onder medicijngebruikers blijkt dat een deel hiervan auto rijdt of op de fiets stapt. Meestal is dat omdat ze het niet weten of door onvoldoende kennis over het gebruik van medicijnen. Op www.rijveiligmetmedicijnen.nl  van het IVM vindt men of het medicijn dat men gebruikt,  invloed heeft op de rijvaardigheid.

Op het doosje van het medicijn staat een waarschuwing als het invloed heeft op de rijvaardigheid, meestal met een gele sticker. Voor de arts en apotheker is het belangrijk dat zij de patiënt blijvend goed informeren over het effect van medicijnen in het verkeer.

Categorieën die bepalen of men met medicatie mag rijden
De invloed van medicijnen op de rijvaardigheid wisselt. Om deze invloed duidelijk te maken zijn ze ingedeeld in categorieën. Hoe hoger de categorie, hoe meer invloed het medicijn heeft op de rijvaardigheid.

Bij medicijnen uit categorie I mag men alleen niet rijden als men rijgevaarlijke bijwerkingen ervaart. Bij medicijnen uit categorie II mag men tijdelijk niet rijden. Bij categorie III mag men meestal langdurig niet rijden. Een lijst is te vinden op de site van de provincie. 

(Bron: Provincie Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.01.2023) 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights