De Kamperhoekweg over de A6 bij Swifterbant heeft een viaduct dat onderdak biedt aan vleermuizen, vooral de Ruige dwergvleermuis. Er is echter ontdekt dat er een constructiefout zit in het viaduct, waardoor deze gerepareerd moet worden. Indien dit gebeurt, kan het slecht nieuws zijn voor de vleermuizen. Daarom is er gezorgd voor een aanpassing aan het transformatorhuisje bij de Ketelbrug.
Tijdelijke schuilplaatsen
Ondanks dat de Ruige dwergvleermuis klein is, legt het diertje enorme afstanden af. Zo is er de route in de herfst vanuit Noordoost-Europa naar warmere gebieden in het zuiden en westen van Europa.
Tijdens de route zoeken de vleermuizen tijdelijke schuilplaatsen in bomen, gebouwen en andere zaken. Maar tegenwoordig zijn er veel bouwprojecten waardoor de bekende plaatsen verdwijnen, waardoor ze op zoek moeten naar nieuwe schuilplaatsen.
Slimme oplossing
Landschapsbeheer Flevoland heeft laatst een slimme oplossing bedacht, door grote planken tegen de bovenrand van het transformatorhuisje te plaatsen. Door deze constructie ontstaan er smalle spleten.
En dat is juist wat de vleermuizen nodig hebben. Deze plaatsen beschermen de diertjes tegen roofdieren, maar ook tegen wind en regen. Het transformatorhuisje heeft daardoor nog een ‘functie’ gekregen, namelijk vriendelijk zijn voor de natuur.
Beschermen van vleermuizen
De Nederlandse vleermuizen zijn bij wet beschermd. Door renovatie en isolatie verdwijnen de schuilplaatsen in gebouwen. Denk hierbij aan vernieuwing van daken, kieren dichtmaken en isolatie van spouwmuren.
Mogelijk goed voor de mens maar een groot probleem voor de vleermuis. Hiervoor zijn simpele oplossingen. Daarom moet er bij renovatie en sloop een ecologisch onderzoek worden gedaan. Hierbij ziet men of er vleermuizen zijn en wat er gedaan moet worden.
Het kan zo zijn dat een vleermuiskast al een oplossing is of kunnen vleermuisvriendelijke elementen worden verwerkt, zoals de oplossing bij de Ketelbrug. Dit soort oplossingen zijn overal toepasbaar.
Landschapsbeheer Flevoland wil zich inzetten voor een natuurinclusieve leefomgeving. Samen met overheden, bedrijven en particulieren wordt ervoor gezorgd dat vleermuizen en andere dieren niet de dupe worden van bouw- en renovatieprojecten. Met slimme en eenvoudige maatregelen kan hun leefgebied behouden én versterkt worden.
(Bron: Landschapsbeheer Flevoland, De Drontenaar)
Henny AJ Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 04.04.2025