Bomenkap (© Kerstin Riemer via Pixabay)

Begin deze maand werd gemeld dat het college van burgemeester en wethouders een voorstel over de inrichting van het Beweeg- en Ontmoetingsbos aan de gemeenteraad voor zou leggen, het bos tegenover de sportvelden. Aanleiding hiervoor is de motie ‘Van G-gebied naar Ontmoetingsbos’ die in november 2022 door de gemeenteraad is aangenomen.

Globaal inrichtingsplan
Het globaal inrichtingsplan bestaat uit verschillende onderdelen en deelgebieden. Voorgesteld wordt om in ieder geval de toegankelijkheid en de ontsluiting van het bos te verbeteren.

Daarnaast wil het college de aantrekkelijkheid vergroten door de aanleg van een hondenlosloopzone, een klim- en klauterbos en een amfitheater. De gemeenteraad behandelt het plan de komende periode en neemt naar verwachting op 24 april een beslissing.

Kostbaar plan 
Enkele dagen later viel op de gemeentelijke site te lezen dat het college de raad vraagt om akkoord te gaan met een plan en een uitvoeringsbudget beschikbaar te stellen. Daarnaast geeft het college aan dat de uitvoering van het hele plan kostbaar is. 

Er wordt op dat moment geen bedrag genoemd, maar wel wordt geadviseerd om te starten met een deel van de ontwikkelingen. Volgens de landelijke media zou de aanpassing van het ‘saai stuk bos’ miljoenen gaan kosten. Er was al sprake van bijna 4 miljoen euro.

Houtkap 
Deze week kwam de lokale media met een artikel over de kap van bomen in het bos en de vraag of het zin of onzin is. Uiteindelijk is de kap van bomen die nu op de aarde staan, altijd onzin. De gemeenten moeten meer werk maken van de zorgplicht voor bomen.  

In het gemeentebos worden jaarlijks bomen gekapt voor – volgens borden in het bos – de bevordering van de biodiversiteit, het verwijderen van zieke bomen én het geld. Zieke bomen en bomen die gevaar vormen worden gekapt. 

Nut of onzin 
Maar ook gezonde bomen worden verwijderd en bomen die ‘in de weg staan’ ofwel andere bomen hinderen in de groei. Gezonde bomen worden gekapt om ruimte te maken voor de groei van andere bomen en om inkomsten te genereren. 

Uit de media blijkt dat de jaarlijkse houtkap bijna 20.000 euro kost, terwijl de opbrengst nog geen 10.000 euro oplevert. Zou het kappen van gezonde bomen nu echt nuttig zijn? Daarnaast wordt ook regelmatig gekapt waar beschermde diersoorten aanwezig zijn. 

Tevens wordt regelmatig gebruik gemaakt van machines die de natuur vernielen. De vraag kan beter gesteld worden of dit zo nodig is of dat men de natuur haar eigen werk laat oplossen. Dit heet natuurlijke zorgplicht. 

(Bronnen: Gemeente Zeewolde, De Stentor, Zeewolde Actueel, zeewolde.nieuws.nl) 

Henny AJ Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek

© Khamakar News Agency / 22.03.2025 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights