Op een kalkoenbedrijf in Putten is vogelgriep geconstateerd. De NVWA – Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit – heeft besloten om zo’n 27.000 dieren te ruimen. Dit om verspreiding te voorkomen. Aangezien Zeewolde in de 10 kilometerzone ligt, zijn met onmiddellijke ingang de volgende maatregelen van kracht: een vervoersverbod, de ophokplicht en de afschermplicht.
Vervoersverbod
Per direct geldt een vervoersverbod voor de gehele 10 kilometerzone met daarin 74 andere bedrijven. Dit betekent dat er vanaf locaties met vogels in deze zone geen pluimvee en broed- en consumptie-eieren vervoerd mogen worden.
Ook geldt een verbod voor de afvoer van mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met vogels. Deze maatregelen zijn nodig om verspreiding naar andere delen van het land te voorkomen.
Maatregelen
Om na te gaan, waar de 10 kilometerzone precies loopt, kan men de dierziekteviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) inzien. Er geldt sinds 20 november 2024 een landelijke ophok- en afschermplicht in Nederland (landelijk) .
De afschermplicht geldt voor gehouden vogels, en een ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, met uitzondering van fazanten, loopvogels en sierwatervogels. Deze dienen wel afgeschermd te worden.
De maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat de vogelgriep zich verder verspreidt, bijvoorbeeld naar andere delen van Nederland.
(Bron: Gemeente Zeewolde)
Henny AJ Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 20.03.2025