DEN HAAG – Eind juni wordt de NAVO-top in het World Forum gehouden, waarvoor volgens de verschillende media 9.000 bezoekers gaan komen. Gezien deze bezoekers – politici, staatshoofden met hun assistenten- en beveiligingsgevolg – ruimte nodig hebben, moeten de bomen aan de Johan de Wittlaan verdwijnen. Tenslotte is een NAVO-top (Defensie) belangrijker dan het klimaat (Natuur) , wordt er gedacht binnen de organisatie.
Verplaatsen van bomen
De gemeente Den Haag heeft laten weten dat de NAVO-top wordt gehouden op 24 en 25 juni, waarvoor ruimte nodig is die moet voldoen aan veiligheidseisen en korte loopafstanden. Hiervoor komen tijdelijke vergaderruimten op de Johan de Wittlaan, waardoor alles wat in de weg staat, worden verwijderd en dus ook de bomen.
In het gebied stonden 24 bomen, waarvan er ondertussen reeds 19 bomen zijn verplaatst. De gemeente meldt dat in het najaar van 2025 19 nieuwe bomen worden aangeplant. De gemeente geeft tevens aan dat ze haar best doet om zoveel mogelijk bomen te behouden en daarom zijn 16 bomen verplaatst naar een plaats, binnen of buiten Den Haag. Twee bomen zijn gekapt wegens een slechte conditie en een derde boom wegens scheefgroei.
Over het aantal bomen heerst enigszins verwarring, daar de gemeente spreekt over 19 bomen, een van de lokale media over bijna 20 en andere media over 24 bomen die in het gebied stonden.
Het bleken flinke bomen te zijn, iepen, die half december uit de grond zijn getrokken met kluit en al. Een boomdeskundige, die bij de operatie aanwezig was, heeft laten weten dat de bomen niet terugkomen op de locatie, daar ze daar te groot voor zijn en het herstel jaren zou duren. Tevens wil men andere bomen – lees kleinere en jongere – op de locatie.
Bij het uit de grond ’trekken’ van de 16 iepen, hebben ze 3 meter kluit meegekregen, waarna ze een speciale behandeling hebben gekregen bij de Nationale Bomenbank. De boomdeskundige gaf aan dat iepen zich makkelijk laten verplanten en een groot herstellend vermogen hebben.
Opvallend
Op zich een opvallende opmerking, daar in andere gemeenten iepen niet of nauwelijks worden verplaatst en dat de deskundige had gezegd dat terugzetten geen mogelijkheid was daar ze te groot zijn en herstel jaren zal duren.
Volgens de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor Den Haag en omstreken (AVN) hebben er 24 bomen gestaan, waarvan enkele mooie bomen behouden konden worden, daar men een oplossing had gevonden door één van de tijdelijke gebouwen iets anders neer te zetten. Volgens het bericht van AVN was de voorbereidingstijd erg kort en heeft de Vereniging geen omgevingsvergunning kunnen vinden.
Het bericht van AVN spreekt ook over de 16 bomen die verplaatst zijn met een zo groot mogelijke kluitwortel van minimaal 3 meter. Tevens werden deze ook goed ingepakt en goed ingepakt vervoerd, zodat de haarwortels niet werden beschadigd. AVN gaf tevens aan dat het ging om iepen die normaal gesproken zich goed laten verplaatsen, maar dat daarvoor de tijd van voorbereiding veel langer is.
Tevens werd er gemeld dat in het najaar van 2025 19 nieuwe bomen langs de Johan de Wittlaan worden aangeplant, wat bomen moeten zijn, die langs een drukke weg goed kunnen groeien. Langs de Teldersweg zijn meteen jonge bomen geplaatst en andere bomen zijn tijdelijk opgeslagen (volgens AVN). Tenslotte hoopt AVN dat aan het eind van dit jaar de bomen langs de Johan de Wittlaan weer springlevend zijn.
(Bronnen: Gemeente Den Haag, Omroep West, AVN)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 15.01.2025