Van eenzijdige ongevallen tot kop-staartbotsingen en aanrijdingen: het aantal ongelukken in het Flevolandse verkeer neemt toe. In 2023 ging het om 2.936 incidenten, een stijging van 19,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Flevoland heeft hiermee de sterkste stijging van alle provincies. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van het eind december geüpdatete Bestand geRegistreerde Ongevallen Nederland van Rijkswaterstaat.
Stijgend aantal verkeersongevallen
Ten opzichte van een jaar eerder werden er in Flevoland 19,3 procent meer ongelukken geregistreerd. Deze stijging ligt een stuk hoger dan de landelijke toename van 9,8 procent. Flevoland is hiermee hiermee koploper van alle provincies, maar ook in Friesland (17,9 procent) en Drenthe (+16,4 procent) gaat het vaker mis op de weg.
“In alle provincies zijn meer verkeersongevallen geregistreerd, wat invloed kan hebben op uw autopremie,” zegt Menno Dijcks, Independer-expert autoverzekeringen. “Meer ongevallen leiden vaak tot hogere schadeclaims, wat uiteindelijk premieverhogingen kan betekenen. De premie hangt ook af van factoren zoals de postcode en de kans op ongelukken in uw gebied.”
De onveiligste gemeenten in Flevoland
Zeewolde is de meest verkeersonveilige gemeente van Flevoland. Jaarlijks gebeuren hier 97,9 ongevallen per 10.000 inwoners. Het aantal incidenten ligt hiermee een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 66 ongelukken per 10.000 inwoners.
Ook in Lelystad is het oppassen geblazen. De Flevolandse gemeenten, gerangschikt van de meeste naar de minste verkeersongevallen per inwoner, zijn als volgt:
Zeewolde: 97,9 verkeersongevallen per 10.000 inwoners
Lelystad: 77,6 verkeersongevallen per 10.000 inwoners
Noordoostpolder: 77,2 verkeersongevallen per 10.000 inwoners
Dronten: 73,4 verkeersongevallen per 10.000 inwoners
Almere: 57,3 verkeersongevallen per 10.000 inwoners
Urk: 36,6 verkeersongevallen per 10.000 inwoners
Veel ongevallen, maar meestal alleen blikschade
De meeste verkeersongevallen eindigen gelukkig zonder kleerscheuren. In 82,2 procent van de gevallen in Nederland wordt alleen blikschade gemeld. “Als je zelf schade aan je auto veroorzaakt, wordt dat alleen vergoed met een allrisk-dekking,” legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit.
“Veroorzaak je schade bij een ander dan kun je dat altijd bij de verzekering indienen. Je verliest wel sowieso vijf schadevrije jaren en je bouwt dat jaar niets op. Dit betekent dus jarenlang een hogere premie.
Het is dus altijd slim om een goede rekensom te maken. Betaal je de schade zelf of laat je dat de verzekeraar doen?” Meer informatie over het onderzoek kan men terugvinden op de onderzoekspagina van Independer.
(Bronnen: Persbericht Independer, Independer)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 14.01.2025