In oktober 2022 moest de Raad van State middels een spoedzitting al ingrijpen over het vernatten van delen van Oostvaardersplassen. De Raad van State legde het vernatten van het gebied stil omdat er twijfels waren over het feit of het project juridisch zou blijven staan. En afgelopen week heeft de Raad van State zich weer gebogen over het project, met andere rechters, waarbij de twijfels alleen maar groter zijn geworden.
Verbetering waterverbinding
In 2022 werd gemeld dat een belangrijke maatregel uit het Natura2000-beheerplan het verbeteren van waterverbindingen was tussen het kerngebied van de Oostvaardersplassen en de omgeving.
De bedoeling was dat er tussen 2020 en 2023 gewerkt werd aan vismigratie en vispassages (voormalig zanddepot) en vernatting van grasland tussen de Beemdlanden en het moerasgebied, die beide liggen in het kerngebied van de Oostvaardersplassen.
Direct stoppen
Eind oktober 2022 heeft de Raad van State het besluit genomen dat Staatsbosbeheer direct moest stoppen met de vernatting van een deel van de Oostvaardersplassen. Volgens de voorzieningenrechter moest een bodemprocedure worden afgewacht.
Middels deze bodemprocedure moest duidelijk worden gemaakt of Staatsbosbeheer een vergunning nodig had voor de werkzaamheden. Volgens Flevoland was dat niet nodig. De werkzaamheden werden stilgelegd omdat eventuele aanpassingen onomkeerbaar zouden zijn.
Wel vergunning nodig
Volgens Dierbaar Flevoland en Fauna4Life heeft Staatsbosbeheer wel degelijk een vergunning nodig. Dit komt doordat er in het gebied enkele beschermde vogelsoorten aanwezig zijn, die door de vernatting worden aangetast.
Er wordt door het vernattingsproject een groot stuk grasland onder water gezet. Eerder heeft het Europese Hof van Justitie al besloten dat al kleinere aantastingen een ernstige ingreep waren. Volgens de 2 organisaties moet eerst een uitgebreid natuuronderzoek worden gedaan.
Geen vergunning nodig
Daarbij moet ook gekeken worden of dat een natuurvergunning nodig is en of deze wel verstrekt kán worden. Volgens de advocaat van de provincie is dit onderzoek niet gedaan, mede gezien dat vernatting gunstig zou uitpakken voor de meeste vogelsoorten.
Tevens zou de vernatting meewerken aan de instandhouding en verbetering van het natuurgebied dat beschermd is. De advocaat gaf aan dat het een beheersmaatregel was en daar is volgens de wet geen vergunning nodig.
Geen beheersmaatregel
Daarentegen gaven de natuurorganisaties aan dat vernatting helemaal geen beheersmaatregel was en niet eens in het eerste beheerplan stond. Dé reden van vernatting was de openstelling van het gebied voor de bezoekers.
De rechter heeft de provincie verweten dat men de maatregelen niet heeft opgenomen in het beheerplan. Dit is ondertussen gebeurd voor het meest recente plan voor de Oostvaardersplassen, waarop de rechter vroeg waarom het nu wel is gebeurd. Over een aantal maanden volgt een uitspraak.
(Bronnen: Flevopost, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 12.01.2025