Dolfijn skelet (© Dimitris Vetsikas via Pixabay)

Elke student die verder gaat in de biologie weet dat anatomie een essentieel onderdeel is van biologieonderwijs. Er is de menselijke anatomie dat organen en orgaansystemen van het menselijk bestudeert. Eeuwenlang werd de mens en het dier met elkaar vergeleken, steeds wel met een andere invalshoek. Om het mysterie ‘de mens’ te ontrafelen, werden vele dieren ontleed.  


Vergelijking mens en dier
In de 18e eeuw bestudeerde de Fransman Georges Cuvier dieren en de ordening, door beschrijven, vergelijken en classificeren. Daarom wordt Georges Cuvier ook vaak gezien als de grondlegger van de vergelijkende anatomie.  

Een volgende wetenschapper heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt en dat was Darwin, toen hij in het midden van de 19e eeuw werkte aan en uitgaf zijn grote werk The Origin of Species. Door zijn werk kreeg het onderzoek naar mens en dier een andere wending.  

Huidig onderwijs 
Veel veterinair studenten die moeten weten hoe een dier er van binnen uit ziet, moeten hun kennis halen van boeken en de bekende ontleed praktica. Maar het vak anatomie kan een stuk beter en inzichtelijker worden. 

Hiervoor moet het dier digitaal worden nagebouwd, zegt Paul Schilperoord, mede-oprichter van Anitomical. Het bedrijf uit Lelystad maakt digitale anatomische 3D-modellen van dieren, die ook wetenschappelijk zijn geverifieerd. 

Anitomical Lelystad 
Het werk van het jonge bedrijf zal men niet zo vaak tegenkomen, maar Anitomical is klaar voor de gehele wereld. Het bedrijfje ontleed en bestudeert dode dieren. Met de resultaten worden modellen gemaakt voor de wetenschap.

Het bedrijf bouwt een dier volledig op, waardoor men het zowel van binnen als van buiten kan zien, met andere woorden: er worden gedetailleerde anatomische weergaven gemaakt hoe een dier van binnen eruitziet.   

Met de applicatie kan men alleen bepaalde onderdelen bestuderen of dieren met elkaar vergelijken of specifieke onderdelen van verschillende dieren met elkaar vergelijken. Mogelijk dat mensen het zien als kunst, maar dat is het niet. 

Belangrijk is dat alles anatomisch klopt, waarmee het model hetzelfde is als de werkelijkheid. Op dit moment ligt de aandacht op het onderwijs, vanaf middelbare scholen tot aan de universiteiten.

(Bronnen: Horizon Flevoland, Wikipedia, Bionieuws, Omroep Flevoland, Universiteitsmuseum Utrecht) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.01.2025

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights