Vernield grasveld Rederijkersstraat_1 (© KNA)

In de eerste blog ‘Vergroening is kwestie van Kennis, Acceptatie en Actie’ ging het over wat we als burgers, ondernemers en gemeenten kunnen doen om te zorgen voor vergroening van de wijk en buurt. In feite begint het verhaal steeds bij onszelf en juist op de drempel van het oude naar het nieuwe jaar komen we daar even op terug. Drie zaken kwamen in amper 2 dagen weer bij elkaar.    

Vergroenen van de wijk 
De Stichting De Groene Mantelzorger wil werken aan 3 belangrijke items: de vergroening van de wijk / buurt, zorgen dat de gemeenten zich houden aan de zorgplicht – uitgaande van het groen en zo actueel, actief, digitaal en transparant mogelijk – en bescherming van de bomen. 

In de dagen 29 en 30 december van dit jaar kwamen 3 zaken bij elkaar: een melding van een auto die geparkeerd stond in of op een parkje (Lelystad), een grasperk waar 1.5 jaar lang bouwcontainers en – bouwmaterialen op hadden gestaan (Harderwijk) en een kerstboom die op 30 december op een totaal verkeerde plaats was geplaatst (Harderwijk). 

Groene Straat Make-over
In Lelystad is een aantal straten in oktober in aanmerking gekomen voor een Groene Straat Make-over. Hierbij kreeg (een deel van) de straat een ander uiterlijk doordat de vervelende grijze tegels vervangen werden door planten en struiken. Aangezien het een goed en groen evenement was, was wethouder Sjaak Kruis ook aanwezig om de eerste plant te planten. In oktober ging het over de straten Kempenaar 9, Kempenaar 13, Vaartweg en Drontermeerstraat. Bij het evenement hebben de buurtbewoners uitleg gekregen om nog meer buurtbewoners enthousiast te maken voor dit project. 

Maar 29 december kwam het bericht bij de Stichting binnen over een auto die in een perk met geplante bloembollen stond en wat niet paste bij het idee van de Groene Straat Make-over. Laat dat nu juist de Drontermeerstraat zijn. Het komt in Harderwijk ook voor dat op het gras van het Vondelpark gewoon 4 auto’s geparkeerd staan. En elke keer wordt het via de app gemeld, maar een reactie wil niet echt komen. In Lelystad is dit ook gemeld en daar kwam binnen een paar uur de melding, dat de auto bekeurd was (op zondag). 

Gras vernield 


Maandagochtend bij een ronde door de wijk Stadsdennen (Harderwijk) was het tijd om eens te kijken naar het laatste stukje van het Vondelpark (Albert Verweyplein). Het ziet er mooi uit, maar alles moet nog gaan groeien en bloeien. In ieder geval is dat gigantische grijze tegelplein verdwenen. Op de weg terug langs een ander deel gelopen en kwam het grasveld van de Rederijkersstraat in beeld. Hier is een heel groot gedeelte vernield (bijna zo groot als een mooi Voedselbos) van het grasgebied tussen twee plaatsen van fantastisch mooie bomen. Bij navraag van een bezoeker of bewoner over wat er gebeurd was, bleek dat er zo’n 1.5 jaar bouwmaterialen en -containers hadden gestaan. De goede man zei dat niemand zich zorgen moet maken, want het gras begon al te groeien en in het voorjaar zal het weer compleet zijn volgroeid. Waarschijnlijk dan met onkruid. 
Tevens kon de man enthousiast melden dat er metalen platen onder de containers hadden gelegen, anders was alles vernield en drassig geworden. De vraag is nu of dat het gebied niet vernield is. Het voorval is ook gemeld bij de gemeente via de app. 

Kerstboom verkeerd geplaatst
Normaal gesproken zet de gemiddelde inwoner van Nederland de kerstboom in de huiskamer – kunst of echt – en gaat er dan van allerlei zaken in hangen. Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde huurkerstbomen, die teruggebracht kunnen worden na 2 januari, mits natuurlijk in goede staat. 
Op 30 december werd een kerstboom tussen de afvalcontainers gevonden bij het Vondelhuys in de wijk Stadsdennen (Harderwijk). Daar hoort natuurlijk geen kerstboom te staan, maar het is helemaal onbeschoft om een ander met je afval op te zadelen. Men is gewoon te lui om even een afspraak te maken dat de boom afgevoerd kan worden. Nee, men pleurt het liever bij de afvalcontainer, zodat iemand anders de app weer kan invullen en de gemeente kan waarschuwen. Overigens is dit ook weer gedaan.   

Beste lezers, als men nog een goed voornemen wil vastleggen, neem dan het vergroenen van de wijk / buurt als goed voornemen. Laten we met z’n allen werken aan een groene buurt en help de buren enthousiast te krijgen om mee te vergroenen. Voor 2025: maak het groen en houd het groen ! 

Groene Mantelzorg Blog
De Groene Mantelzorger

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights