Sedum (© Conny Nilsson via Pixabay)

De ambtenaren van wethouder Jesse Luijendijk hebben begin 2024 een document geschreven met de titel ‘Visie Almeerse klimaatadaptatie’. Hierin wordt aangegeven dat de toekomst waar Almere aan bouwt, onderhevig is aan klimaatverandering.  


Voorkomen van schade
De kwetsbaarheden van Almere worden blootgelegd door de steeds vaker voorkomende weersextremen. Indien hier niets aan gedaan wordt, is het zeer slecht voor de leefbaarheid van de stad en de gezondheid van mens en dier.  

Daarbij is het verstandig om de schade te voorkomen dan elke keer weer van alles te moeten herstellen. Om de stad voor te bereiden en daarmee schade te beperken, is het nodig dat Almere klimaatbestendig en waterrobuust wordt ingericht.

Innovatieve en Groenstedelijke ruimte 
Net voordat de gemeenteraad in februari over het onderwerp ging spreken, werd gemeld dat de Aeres Hogeschool blij is dat er eindelijk een plan van aanpak ligt om Almere voor te bereiden op verdere klimaatverandering. 

Volgens lector Innovatie en Groenstedelijke Ruimte, Gideon Spanjar, werd het tijd dat het plan van aanpak er kwam. Hij is sinds 1 oktober 2020 lector aan Aeres Hogeschool Almere. Het is noodzakelijk dat de klimaatvisie er nu is, want het weer wordt extremer.  

Toekomstbestendig maken 
Lector Gideon Spanjar is met zijn lectoraat bezig met de plannen voor het toekomstbestendig maken van de stad Almere voor klimaatverandering en daarbij de (veranderende) behoeften van mensen mee te nemen. 

Men kan niet meer om de klimaatverandering heen, wat door tientallen wetenschappelijke onderzoeken steeds maar weer wereldwijd wordt bevestigd. Daarbij komt dat Almere de vuistregel 3 -30 -300 wil vasthouden en / of invoeren.  

Groene wijken 
Deze week kwam lector Gideon Spanjar met een vervolg hierop. Het is duidelijk dat in het hele land veel woningen gebouwd moeten worden om het probleem van de woningnood op te kunnen lossen. Flevoland speelt hierin een belangrijke rol met 40.000 extra woningen.

Maar volgens de lector moet er wel natuurinclusief gebouwd worden. Hierbij is het van groot belang voor de natuur dat niet alle beschikbare grond wordt volgebouwd. Men moet gaan werken met natuurinclusieve woonwijken.   

Goed voorbeeld 
Hij heeft een boek over zijn onderzoek geschreven “Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling. Van pionieren naar governance.” Volgens de heer Spanjar is de wijk De Buitenkans een goed voorbeeld hoe het kan. De wijk is groen van opzet. 

Hierbij parkeren de auto’s net buiten de wijk. Tevens lopen er kleine paden tussen de huizen en het groen. Het centrale punt van de wijk is een vijver – met natuurvriendelijke glooiende oevers – waar veel watervogels zijn te vinden.  

De huizen zijn op een duurzame manier gebouwd, waarbij de echtscheidingen met struiken zijn gemaakt. De daken zijn voorzien van sedum. Dit is een plantensoort die het regenwater goed vasthoudt. Tevens zijn er langs de huizen vogelhuisjes en nesten voor vleermuizen.  

Maar echt mooi zijn de tuinen, die nergens compleet zijn voorzien van de grijze tegels. Daarbij komt ook dat ze er soms een beetje slordig uitzien – ze worden zo natuurlijk mogelijk gehouden -, maar dit is zeer goed voor de insecten, kleine knaagdieren en vogels.  

(Bronnen: Aeres Hogeschool, NOS, Omroep Flevoland, almere.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 30.12.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights