Een gezin aan de Eikenstraat in Almere heeft afgelopen week in een kort geding de gemeente verzocht om een eikenboom voor het huis te kappen. Dit moet gebeuren voordat de wantsen nieuwe eitjes leggen. Het schijnt dat iepenridderwantsen vanaf de eikenboom de route nemen naar het huis van de familie om vervolgens via elke mogelijke kier de woning binnendringen.
Gezondheidsklachten
Ondertussen heeft het gezin gezondheidsklachten en is het behoorlijk zat dat elk jaar de wantsen weer naar het huis vertrekken, meestal in het voorjaar als de zon haar eerste stralen weer laat zien en voelen.
Aan de kant van de boom worden de ramen en deuren al 3 jaar dichtgehouden en zijn roosters en openingen afgeplakt met tape. Echter dit schijnt niet te werken, want in het voorjaar en zomer trekken de wantsen in grote getale het huis in.
Zelfs komen ze binnen via de rolluiken en na stofzuigen zit het binnen 30 minuten weer vol. Op vakantie kan het gezin niet, want dan zit het hele huis vol. Zelfs één dag is nauwelijks mogelijk om buitenshuis te zijn.
Luchtwegklachten
Het doodmaken van de wantsen is ook geen oplossing, daar dan een ontzettend vieze geur ontstaat. Het gezin heeft luchtwegklachten en gebruik meer medicijnen dan voorheen. Juist bij longklachten moet er meer geventileerd worden.
Maar juist dat kan niet door de wantsen. Geen frisse lucht in huis betekent ook dat het vochtiger wordt in huis. Dit brengt weer andere problemen mee, zoals zilvervisjes en schimmel op de kozijnen.
Boom op gemeentegrond
Daarnaast kan men ook niemand uitnodigen door al die wantsen. Aangezien de boom op gemeentegrond staat, heeft men het probleem gemeld bij de gemeente, die in eerste instantie meedeelde dat de wantsen alleen in iepen voorkwamen.
Dat werd ontkracht door een medewerker van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, die aangaf dat de beestjes toch uit de eik komen. Hij adviseerde om de boom in de winter te kappen. De eis van het gezin is daarom een kap voor 31 januari.
Kappen niet nodig
De gemeente is van mening dat kappen niet nodig is. Als men toegeeft, zal dat effect hebben in de rest van de stad: bij enig overlast wordt de vraag ingediend voor de kap van de bomen.
De gemeente Almere meldt dat slechts 1 maand per jaar de temperatuur boven de 25 graden komt en dat er dan overlast optreedt. Wantsen zijn – volgens de gemeente – niet schadelijk voor de gezondheid.
Tevens zijn niet alle gemeentelijke adviezen uitgevoerd, zoals sterkere tape, horren plaatsen voor de ramen en rubbers tussen kozijnen en ramen dichtkitten. In de komende weken zal de rechter het dossier doornemen om voor 13 januari een uitspraak te kunnen doen.
(Bronnen: 1Almere, Omroep Flevoland, Waarneming, Wikipedia)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 26.12.2024