In een eerdere Groene Mantelzorg Blog werd aangegeven dat vergroening een kwestie van Kennis, Acceptatie en Actie is. Maar vooral die stap doen, gewoon beginnen, is van cruciaal belang. En jazeker, het begint bij onszelf. Kijk gewoon maar eens rond in de eigen wijk, wat ziet u allemaal wat eigenlijk ‘Niet kan’, ‘Verbeterd kan worden’ en ‘Wat u graag anders zou willen’. En dan zijn er best wel wat zaken te bedenken, zoals een totaal bruine en kale kerstboom die in maart ergens op een grasperkje ligt in de wijk. Dit soort zaken kunnen gewoon weg niet (meer).
Start bij het begin
Om de buurt mee te helpen te vergroenen – tenslotte doen we het samen – is het natuurlijk van groot belang om te starten in een ‘schone en veilige omgeving’. Dit houdt in dat er gezorgd wordt voor het niet meer creëren van méér zwerfafval. Er is al genoeg zwerfafval en het is goed als we dat met z’n allen opruimen – en dat geldt zeker voor diegenen die het veroorzaken – als groep(je) in de buurt. Spreek samen af om eens samen door (een deel van de) buurt te lopen om het afval op te ruimen. En zeker is hier ook een plaats voor onze jongeren, daar ze weten waar ze het afval het meest weggooien.
Een andere mogelijkheid is – als men veel afval ziet – om dit te melden aan de gemeente. Er zijn tegenwoordig van die handige apps waar men ook meteen een foto mee kan sturen en de melding kan volgen.
Belangrijk voor een groene, veilige en gezonde buurt is dat we met zijn allen eens afstappen van het bewust vernietigen van de natuur. En dan heb ik het niet alleen over het kappen van bomen – wat eigenlijk niet meer past bij het feit van de opwarming van de aarde -, maar dan heb ik het ook over parkeren op het groen van een park. Dat is helemaal uit den boze; op deze manier wordt de natuur compleet de vernieling in geholpen, wordt het gras vernield en ontstaan er kale plekken in een grasveld. Dat is echt geen gezicht.
Zuinig omgaan met de natuur
Zorg voor de natuur en ga er zuinig mee om. Stapje voor stapje kan men gaan starten met het vergroenen en dat kan echt klein beginnen, rond het huis of flat / appartement. Iemand die een tuin heeft met veel tegels, kan eens proberen om de tegels eruit te halen en te vervangen door planten of kleine bomen. Het NK Tegelwippen is ondertussen afgelopen, maar dat betekent niet dat we het grijze gebied in stand moeten houden. Gemeenten gaan dit ook steeds beter snappen en halen op grote pleinen (delen van) de tegels eruit en vervangen ze door (jonge) boompjes en zaaien gras in.
Geweldig, maar dat kan in de buurt ook in de tuin. Mocht men nu geen tuin hebben maar een balkon en / of galerij, probeer dan eens wat plantenbakken met planten of kleine boompjes te plaatsen. Bij de galerij kan men ook gebruik maken van plantenbakken die aan de zogenaamde buitenkant worden gehangen. Dit kan zelfs bij een flat waar alleen maar een galerij is. Bij zo’n galerijflat is het moeilijker om grotere plantenbakken te plaatsen in verband met de ruimte om mensen door te laten gaan.
Daarnaast kan men (hopelijk) zien dat als 1 plantenbak over de dam is, dat er meer mensen dit willen gaan doen. Help elkaar hiermee en steun elkaar hierbij. Samen kan men aan de vergroening van een flat of appartementencomplex werken. Tevens is het mooi als een ‘grijs’ middenplein ook aangepakt gaat worden. Een groot binnenplein met alleen maar grijze tegels zorgt voor opwarming in de zomer en waterlast bij flinke regenbuien. Het zou ook mooier zijn – en tevens gezonder en mogelijk ook nog veiliger – om van die grijze tegelvlakte een mooie binnentuin te maken, met bomen – waarschijnlijk in plantenbakken – en leuke plantjes, afgewisseld met gezellige zitjes. Het is goed voor het klimaat, de biodiversiteit en de onderlinge contacten.
Maar er zijn nog veel meer leuke ideeën voor de buurt, zoals een geveltuin, een boomspiegel met planten. Wat grotere plannen zijn: een klein grasgebied inrichten als tuin, een moestuin, een voedselbos en een Tiny Forest. Maar dat komt een volgende keer.
Groene Mantelzorg Blog
De Groene Mantelzorger