Planning woningbouw (© Annette via Pixabay)

Voortbordurend op het coalitieakkoord ‘Samen Bouwen aan Almere 2024 – 2026’ wil het college de woningbouw versnellen. Hierbij heeft het opleveren van passende, betaalbare woningen de prioriteit. Volgens het college moeten hiervoor een fors aantal sociale huurwoningen worden bijgebouwd. Het college heeft de ambitie om in Almere te groeien naar een aandeel sociale huurwoningen van minimaal 30 procent van het totale woningaanbod.  

Belangrijke opgave
Het aandeel sociale huurwoningen is momenteel 26.6 procent. Tevens wil het college bouwen aan betaalbare woningen, anders dan sociale huurwoningen. De gemeenteraad had in de zomer een toezegging gehad dat het college met een actueel verslag zou komen.

Donderdag 12 december heeft wethouder Wonen, Paul Tang, daarom het rapport ‘Trendbreuk Woningbouwprogrammering Almere’ aangeboden aan de gemeenteraad. Wil de stad de gestelde doelen realiseren, is een trendbreuk noodzakelijk.  

In Almere is de woningnood groot en wil men daar verandering in brengen, dan is de trendbreuk hard nodig. De wethouder heeft in zijn rapport concrete acties aangegeven om de woningbouw te versnellen en het aantal sociale huurwoningen te vergroten.

Ingrepen in de programmering
Het college heeft het rapport voorgelegd om met de raad in gesprek te gaan over de ingrepen in de woningbouwprogrammering die nodig zijn om te komen tot de 30 procent sociale huur. 

Om de doelstelling in 2040 te kunnen halen zal de gemeente een aantal stappen moeten zetten. De eerste stap is om in eerste instantie projecten op te pakken, die ook echt haalbaar zijn. Hiervoor is een afwegingskader noodzakelijk.

De tweede stap is voorrang te geven aan het ontwikkelen van woningen in Hortus, Odeonpark, Overgooi en het Kasteel. Deze locaties zijn ook benoemd in het coalitieakkoord. De derde stap is om in de bestaande wijken bij te bouwen. Dit wordt verdichting genoemd.

Groei stad met vragen raad
Volgens de wethouder zou Almere met deze 3 stappen van ruim 92.000 woningen groeien naar zo’n 134.000 woningen in 2040, waarbij dan 30 procent in de categorie sociale huurwoning zal vallen.  

De voorstellen hebben geleid tot nogal wat vragen en er kwam ook kritiek, onder meer van BIJ1, doordat er geen duidelijk tijdschema was toegevoegd. Er waren meerdere fracties die naar het ‘waar’ en ‘wanneer’ van de woningen hebben gevraagd.

Daarnaast zijn er fracties geweest die gemeld hebben dat er in het plan te weinig concrete stappen te vinden waren. Belangrijk is dat de raadsleden het college sturen op de bomen en de rest van het groen. In deze tijd zijn de bomen van groot belang. Donderdag 19 december gaat de wethouder in op de gestelde vragen en kunnen insprekers nog hun verhaal doen.

(Bronnen: Gemeenteraad Almere, 1Almere, Almere Deze Week) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 14.12.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights