In november is VinylRecycling – ook bekend als PVC Recycling Lelystad B.V. – failliet verklaard. Het bedrijf had grote ambities en wilde de meest innovatieve PVC recycler van Europa worden. Echter door gesteggel over wat afval is en wat geen afval is tussen het bedrijf en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), is het bedrijf uit Lelystad failliet gegaan.
VinylRecyling
VinylTrading is een familiebedrijf – dat eerder opereerde onder de naam BessTrade – dat opgericht is door Ivo Besselsen, die in 1973 begon met de handel in PVC-productieafval naar Taiwan, waar het onmiddellijk weer werd gebruikt als grondstof.
Deze route was een groot succes, waardoor het bedrijf kon uitgroeien tot een flink bedrijf met verschillende internationale handelsroutes. Hierdoor is een grote expertise opgebouwd in PVC-recycling, waarbij elk type afval als een uitdaging wordt gezien.
Men zocht steeds naar pragmatische oplossingen om het materiaal te verwerken of te hergebruiken. Hierbij wordt samen met mondiale productiebedrijven gezocht naar oplossingen voor het productieafval of om ‘gerecyclede’ alternatieven te vinden.
Niet meer over de grens
PVC – ofwel polyvinylchloride – werd door VinylRecyling omgezet in granulaat (fijne korrels), waar dan weer nieuwe producten van gemaakt kon worden, zoals elpees, regenlaarzen en portemonnees. De korrels gingen naar eindverwerkers in het buitenland.
Tot het moment dat de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) in 2022 besloot dat het bedrijf afval transporteerde, hoewel het bedrijf zelf aangaf dat het grondstoffen waren. Volgens de regels mag men grondstof vervoeren, afval daarentegen niet.
ILT was niet overtuigd dat er grondstof werd geëxporteerd, maar vond het afval. Het bedrijf uit Lelystad was gedwongen om naar de rechter te stappen om zijn gelijk te halen, maar voor dat er een besluit kwam, ging het bedrijf failliet.
Aangezien de Raad van State te weinig informatie had, kon men niet goed beoordelen of het materiaal dat verscheept werd, ook gebruikt zou worden als grondstof voor bepaalde producten.
Ontslag personeel
Eerder had het bedrijf reeds 50 medewerkers moeten ontslaan, omdat er geen werk was. Dit waren medewerkers met een bepaald contract, aangezien het bedrijf aan het uitbreiden was en daarom een contract aanbood van een jaar en daarna verlenging.
Door de wijze van handelen van ILT kwam de productie voor een heel groot gedeelte stil te liggen. Dit kwam omdat sommige bedrijven waarmee zaken werd gedaan, niet konden wachten op de financiën, zodat het faillissement van VinylRecycling werd aangevraagd.
(Bronnen: De Volkskrant, VinylRecycling, Omroep Flevoland)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 07.12.2024