Moestuinieren (© IVN)

Als men al veel weet van moestuinieren en kennis en ervaring wil delen met kinderen, kan men zich inschrijven voor de opleiding ‘Moestuincoach’. Deze opleiding wordt in Flevoland georganiseerd door Jong Leren Eten Flevoland, Velt en IVN Natuureducatie. Het blijkt dat steeds meer scholen en kinderopvangcentra met de leerlingen gaan moestuinieren.

Moestuinieren
Nu is het niet altijd even makkelijk om samen met kinderen groente en fruit te kweken in een tuin, zeker voor de leerkrachten. Om de leerlingen en de leerkrachten te ondersteunen, wordt regelmatig gezocht naar moestuinliefhebbers die opgeleid willen worden tot moestuincoach. 

Vorig najaar is de opleiding voor het eerst opgezet in Flevoland. De verwachting is dat de komende jaren de vraag van scholen en kinderopvang om met de leerlingen te moestuinieren steeds groter zal worden.  

Moesie de MoestuinCoach
Petra Kaak van kenniscentrum De Cruydthof is dit kenniscentrum begonnen om mensen weer in contact te brengen met de natuur en speciaal de eetbare natuur. Middels de projecten van Moesie de MoestuinCoach kunnen de deelnemers ervaren dat een moestuin leuk, lekker en makkelijk is.  

Een moestuin beginnen kan iedereen en juist het project Moesie de MoestuinCoach is geschreven voor kinderen. En vaak is te horen dat de volwassene zegt dat het goed is dat Moesie er was, want nu snapt hij het ook. Dit als voorbeeld uit een andere provincie en zo zijn er nog meer.  

In onderwijsprogramma
Met de impulsen van Jong Leren Eten Worden worden scholen gestimuleerd om moestuinieren op te nemen in het programma van de school. Maar juist niet elke leerkracht heeft groene vingers, waardoor er meer behoefte is aan een moestuincoach. 

Deze coach kan de school of kinderopvang bijstaan, bijvoorbeeld op het schoolplein, of in de buurt in een volkstuin of buurttuin, op het erf van een boer of misschien in een tuin van een zorgcentrum voor ouderen of bij iemand thuis.  

Positieve houding tegenover gezond voedsel
De wetenschap geeft aan dat moestuinieren bijdraagt aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Belangrijk is dat tuinieren gedaan wordt met hoofd, hart en handen. 

Daarnaast is het prachtig om met de hele klas het complete proces van zaaien tot oogsten tot een goed en eetbaar einde te brengen. Het is goed om dit te doen nabij de school, waarbij de kinderen leren zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen vuil te maken.

Opleiding
De organisatie is op zoek naar mensen met gevoel en ervaring met een natuurlijk moestuin. Meer informatie is te vinden op de site van IVN. Men moet echt een praktijkgerichte opleiding met veel eigen inbreng verwachten.

Hierbij wordt de theorie direct gekoppeld aan (kleine) praktische opdrachten tijdens de cursusdagen. Dit zijn er 4, naast thuisopdrachten die uitgewerkt moeten worden. Ondertussen zoekt men een school waar men een korte gastles kan geven.

(Bronnen: IVN, MoestuinCoach, Flevopost, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.12.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights