Brandweerman (© Hermann Kollinger via Pixabay)

Het Waterschap Zuiderzeeland heeft laten weten dat de hoge concentraties aan PFOS in de Meerkoetentocht afkomstig zijn van het brandblusoefenterrein aan de Talingweg. Dit heeft het Waterschap geconcludeerd uit het bronnenonderzoek dat de afgelopen maanden is uitgevoerd.

Hoge PFOS-concentraties in grondwater en bodem
Hulpdiensten hebben tot 1995 blusoefeningen uitgevoerd op het voormalige terrein voor brandblusoefeningen. Volgens het onderzoek heeft het toenmalige gebruikte blusschuim veel PFOS bevat. Deze stof is sinds 2011 verboden in blusschuim. 

PFOS – ofwel perfluoroctaansulfonzuur – is een familielid van de PFAS-familie (poly- en perfluoralkylstoffen). Eerder uit onderzoek naar de waterkwaliteit in de Meerkoetentocht was al het vermoeden gerezen dat mogelijk het voormalig oefenterrein de bron zou zijn.

Onderzoek
Daarna heeft advies- en ingenieursbureau Tauw op verzoek van het Waterschap een bodem- en grondwateronderzoek uitgevoerd, waarbij monsters van grondwater en bodem in de buurt zijn genomen.

Uit het onderzoek kwam naar boven dat het grondwater en de bodem hoge concentraties PFOS bevatten, waardoor een sterke aanwijzing ontstond dat de verontreiniging van het voormalig oefenterrein afkomstig is. Meer informatie is te vinden op de site van het Waterschap.  

Volgende stap(pen)
Aangezien de bronaanpak van verontreinigingen in de grond niet tot het takenpakket van het Waterschap behoort, zijn de gegevens van het onderzoek gedeeld met de Omgevingsdienst Flevoland, die een inventarisatie gaat uitvoeren. 

Ondertussen verwacht het Waterschap dat de concentraties van PFOS in het water onverminderd hoog blijven, daar de bron niet op korte termijn aangepakt kan worden. Daarom zal de waterkwaliteit de komende periode gemonitord blijven. In september werd ook reeds gemeld dat de concentraties vrij hoog bleven.

Daarnaast heeft het weer invloed op de hoogte van de concentraties PFOS. Zo zal het vervuilde water verdund worden met schoon water wanneer het regent. Daarentegen zullen de concentraties PFOS hoger zijn in drogere periodes.

Gebruik water Meerkoetentocht
Op dit moment werkt het RIVM aan een methode om de risicowaarden voor landbouwkundig gebruik uit te werken. Hierbij valt te denken aan het laten drinken van vee en de beregening van de landbouwakkers. 

Men verwacht dat pas in 2025 – mogelijk verderop in het jaar – het RIVM de risicogrenswaarden kan aanreiken, waardoor het advies van de GGD Flevoland blijft bestaan en dat is om het water uit de Meerkoetentocht niet te gebruiken.  

(Bronnen: Waterschap Flevoland, Omroep Flevoland, AgriHolland, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft 
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.12.2024

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights