Laten we hopen dat het bekend is dat het wat ‘minder goed’ gaat met ons klimaat, overstromingen, warme temperatuur in de herfst, opwarming van de aarde. En dat komt allemaal door onszelf. Een oorlog op 2 continenten, een rechts (radicaal) kabinet dat het klimaat als speeltje van links ziet, een klimaattop met 1.700 lobbyisten voor de oude brandstoffen, Staatsbosbeheer dat in geldnood zit en de ruiterpaden niet meer kan onderhouden, de massale bomenkap (ook in Nederland) en het ‘Ravijnjaar’ 2026 wanneer de gemeenten nog meer gaan bezuinigen, eerst op de vergroening. Het zijn zo maar wat punten die slecht zijn voor het klimaat.
Het begint bij onszelf
Maar als we wat aan de verbetering van de aarde willen doen, om de klimaatcrisis tegen te gaan, moeten we eerst naar onszelf kijken. Zo in de geest van de splinter en de balk. Willen we de aarde over kunnen geven aan de kinderen en de kleinkinderen, moet er snel wat meer gedaan worden aan deze aarde, we moeten naar meer vergroening en een duurzame vergroening. Laat ik eens 3 voorbeelden noemen en dat zijn de burger, de ondernemer en de gemeente.
De burger
Volgens de statistieken heeft het gemiddelde Nederlandse huisgezin 1.4 auto’s voor de deur staan en daar zit het eerste probleem. Aangezien er geen 0.4 auto’s zijn, heeft het gemiddelde gezin in Nederland dus 2 parkeerplaatsen nodig en die zijn er niet overal. Sterker nog, er is een tekort aan parkeerplaatsen. Dit houdt 2 dingen in, namelijk de gemeente probeert meer parkeerplaatsen aan te leggen. Dit gebeurt vaak ten koste van het groen. En aangezien we een auto hebben, er mee rijden en mee parkeren, gaan we alternatieve ‘parkeer’ plaatsen zoeken.
Stel er is voor uw huis een verschrikkelijk mooi park maar een tekort aan parkeerplaatsen. Wat doet u dan? Natuurlijk, we plaatsen de auto gewoon op het gras van het park of de ingezaaide berm langs het water. Tenslotte hebben we een auto en een beetje verder neerzetten, dat kan gewoon niet.
Het resultaat is dat – als men maar vaak genoeg op dezelfde plaats parkeert – het groen vernield wordt en tenslotte helemaal verdwijnt. Einde van dat deel van het park.
Vondelpark Harderwijk (© Google Maps)
De ondernemer
Regelmatig komt het voor dat aan een flatgebouw renovatie wordt verricht, wat betekent dat de aannemer van het project met zijn gehele circus in de buurt van het flatgebouw moet komen te staan. Verder op, bijvoorbeeld op een parkeerplaats is niet mogelijk, wat dat is te ver lopen. Dus alle spullen, zoals containers, bouw- en schaftkeet, toilet, opslag van materialen en sluithekken, moeten allemaal zo dicht mogelijk bij de flat worden geplaatst. En dat is meestal op het gras.
Vaak komen er dan ook nog vervoerstrolleys of zelfs hele vrachtwagens bij de bouwplaatsen, het volgende leed is al weer geschied. Ook hier zal het gras vernield worden en als de renovatie maar lang genoeg duurt, wordt het een kale plek en het gras is weer weg.
Tevens staan er ook nog bomen in de buurt, die men dan probeert te beschermen, door rekjes in de grond te jassen, juist op de boomspiegel. Hierbij heeft men niet in de gaten dat juist die boomspiegel te weinig is om de boom te beschermen tegen materiaal die hier en daar neer worden gegooid. Het einde van het verhaal is dat de wortels van de bomen beschadigd worden. Belangrijk is minstens 2 meter van de stam weg te blijven.
De gemeente
En als het bovenstaande is gebeurd, wordt het weer tijd voor de gemeente om nieuwe bomen te planten. Het is voor veel gemeenten nauwelijks financieel te behappen, om grote bomen te verplaatsen op andere plaatsen, dan waar ze nu staan. Meestal is er voor de gemeente maar één oplossing en dat is de boom kappen en nieuwe ‘luciferhoutjes’ (kleine, jonge boompjes die 20 tot 40 jaar de tijd nodig hebben om volwassen activiteiten uit te kunnen voeren) te planten.
Maar bij het planten wordt steeds vaker gekozen om de bomen wat verder van de openbare weg te planten. Dit houdt in dat de bomendienst met een wagen het gras in het gebied weer op moeten en dat brengt met zich mee, dat ook hier weer het gras vernield wordt en dat het later weer opnieuw ingezaaid moet worden. En dat is ondertussen op verschillende plekken gezien.
Aanleg nieuwe bomen (© Stefan)
Het wordt tijd dat er meer groen gaat komen in de buurt, wijk, gemeente en Nederland. Dat betekent wel dat we meer zorg moeten hebben voor wat er al is. Zorg voor het gras in een park (dat is geen parkeerplaats) en zorg voor de bomen (ook met bescherming rond bomen, kunnen de wortels vernield worden). Zorg voor meer vergroening betekent ook dat er meer bomen, planten, tuinen met groen en parken aangelegd kunnen worden. Maar daar hoort ook onderhoud bij. Niet zo maar gaan kappen omdat bijvoorbeeld de Amerikaanse eik geen inheemse boom is, of we een doorfietsroute nodig hebben of nieuwe leiding in de wijk aangelegd moet worden, maar zorgen voor de bomen in ons land. Kijk eens naar een alternatief.
Groene Mantelzorg Blog
De Groene Mantelzorger
Henny A.J. Kreeft