De Boswachters Blog van boswachter Hans-Erik Kuypers (Staatsbosbeheer) is ook weer binnengekomen. Deze keer ging het over zwarte noten, dus geen pepernoten. De vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn vrij druk geweest met het verzamelen van zwarte noten (Juglans nigra). Ze hebben 2 kuubskisten met noten gevuld, die naar Biddinghuizen zijn gebracht. Daar is de afdeling Zaad & Plantsoen van Staatsbosbeheer gesitueerd, dat de noten klaarmaakt om bij de boomtelers te laten opkweken tot nieuwe boompjes.
Zeer veel noten
Volgens de boswachter staan er enkele honderden zwarte notenbomen op een gebied van ongeveer 1.5 ha. Meestal vallen de noten in het najaar gerijpt van de bomen, zodat de vrijwilligers ze kunnen rapen en verzamelen in grote kisten.
Natuurlijk is het zwaar werk om te sjouwen met emmers en zakken door het notenbos naar de kisten. Daarbij komt dan ook nog dat iedereen een perceel aangewezen had gekregen en dat alleen bij de pauzes men andere personen tegenkwam.
Geen inheemse soort
Opvallende uitspraak van de boswachter is dat de zwarte noot geen inheemse soort is, maar afkomstig is uit Noord-Amerika. Deze notenboom is al honderden jaren in het land, daar hij in het begin van de 17e eeuw in Nederland is geïntroduceerd.
Wageningen Universiteit heeft laten weten dat er 2 opstanden zijn waar al zwarte noten worden geoogst om te dienen als plantmateriaal. Dit zijn de bospercelen bij Almere en in Wijhe en te hopen is dat er een derde perceel bij komt.
Klimaatbestendig
Staatsbosbeheer geeft aan dat de zwarte noot een welkome soort in de bossen is, die goed bestand is tegen afwisseling van droge en natte omstandigheden, dus tegen klimaatveranderingen.
Aangezien de zwarte noot een diepe penwortel heeft, is de boom goed bestand tegen een flinke wind en dragen de wortels bij aan een positieve bijdrage aan de structuurverbetering en de verbetering van de humuslaag van de bosbodem.
Beoordeling boomrassen
De Raad van de Plantenrassen heeft een aantal criteria waar naar gekeken wordt, als een boomras wordt aangeboden voor een beoordeling. Zo wordt onder meer gekeken naar het invasieve karakter. Dit mag niet, zoals Staatsbosbeheer aangeeft bij de Amerikaanse eik.
Daarnaast moet een boomsoort een toegevoegde waarde hebben voor de biodiversiteit, moeten de zaden gegeten worden door insecten, vogels en zoogdieren, moet de boom een positieve bijdrage leveren aan de verbetering van de bosbodem.
(Bon: Boswachters Blog Staatsbosbeheer)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 24.11.2024