In Lelystad hebben 70 senioren de training ‘Laat je geen H@ck zetten’ gevolgd. In de training was aandacht voor verschillende vormen van cybercriminaliteit, het herkennen van foute mails en apps en aandacht voor beïnvloedingstechnieken. Duidelijk moet zijn dat cybercriminelen meesters zijn in het winnen van vertrouwen en het manipuleren van de slachtoffers.
Ook online veilig voelen
De deelnemers aan de training hebben geleerd hoe de technieken werken en hoe men daarop moet reageren. Burgemeester Mieke Baltus geeft aan dat de inwoners zich veilig moeten voelen, ook online.
Dat betekent dat de bescherming tegen de trucs van cybercriminelen is dat men begrijpt hoe deze criminelen werken. Heel vaak maken deze cybercriminelen gebruik van 5 beïnvloedingstechnieken.
Wederkerigheid
Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van het gevoel van verplichting, zodat men zich schuldig voelt, als men niet doet wat de crimineel vraagt. Zo wordt een kleine attentie gestuurd, waarna om gunst wordt gevraagd, zoals de persoonlijke gegevens. Trap hier niet in.
Sympathie
Daarnaast kunnen cybercriminelen ook inspelen op het medeleven. Dat gaat meestal in de trant van als er geen hulp wordt geboden, komt iemand anders in de problemen. Daarbij doet de crimineel zich vriendelijk en attent voor, waardoor het gevoel ontstaat dat het geen cybercrimineel kan zijn. Dit is juist gevaarlijk.
Bewijskracht
Veel gegevens zijn bij de crimineel al bekend, zoals adres, bankrekeningnummer of namen van de kinderen. Dit lijkt officieel en betrouwbaar. Daarna wordt gevraagd om de gegevens te bevestigen, zogenaamd om te kijken of hij wel met de juiste persoon spreekt.
Autoriteit
Tevens gebruikt de crimineel de truc om zich voor te doen als een officiële instantie, zoals gemeente, belastingdienst, bank, deurwaarder of justitie. Hierbij worden mails gestuurd, sms- of Whatsapp-berichten of men wordt gebeld.
Met een dringend verzoek wordt geprobeerd om indruk te maken en de persoon onder druk te zetten. Mocht men zo’n boodschap krijgen, geef dan aan dat men zelf de officiële instantie gaat bellen en hang daarna meteen op. Zo wordt controle gehouden.
Schaarste of toekomstige problemen
Er wordt door de cybercrimineel ook druk gezet om aan te geven dat men iets misloopt als men niet snel genoeg handelt. Bijvoorbeeld door aan te geven dat de bankrekening wordt geblokkeerd, of verlies van een groot bedrag of het mislopen van een prijs. Let op, dit is onzin.
Praktijkvoorbeelden
Tijdens de training herkenden veel deelnemers de beïnvloedingstechnieken. Een mevrouw vertelde hoe ze bijna een neptelefoontje had vertrouwd, totdat haar kleindochter ingreep. Men wil meestal vriendelijk zijn.
Naast het vriendelijk zijn, wil men ook vaak meeleven met anderen. Juist hier maakt de cybercrimineel gebruik van. De deelnemers begrijpen nu beter hoe de criminelen proberen de senioren te manipuleren. De training geeft meer zelfvertrouwen om nee te zeggen.
Senioren met interesse voor de training
De training was gratis toegankelijk voor senioren in Lelystad en werd georganiseerd door de Katholieke Bond voor Ouderen, de Protestants Christelijke Ouderenbond, OSOL en de gemeente Lelystad.
Vanwege het grote succes is het voornemen om in het voorjaar van 2025 opnieuw een training te organiseren. Indien men interesse heeft, meldt dat via een e-mail naar veilig@lelystad.nl en ontvang meer informatie. Samen wordt Lelystad veiliger gemaakt, online én offline.
(Bron: Gemeente Lelystad)
Henny A,J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 21.11.2024