Begin van het jaar is een document geschreven door (de ambtenaren van) wethouder Jesse Luijendijk met als titel ‘Visie Almeerse klimaatadaptatie’. In oktober 2023 was ook al het document ‘Visie op de Almeerse energietransitie’ verschenen. Volgens de eerste Visie is de toekomst waar Almere aan bouwt, onderhevig aan klimaatverandering.
Voorkomen van schade
De kwetsbaarheden van Almere worden blootgelegd door de steeds vaker voorkomende weersextremen. Indien hier niets aan gedaan wordt, is het zeer slecht voor de leefbaarheid van de stad en de gezondheid van mens en dier.
Daarbij is het verstandig om de schade te voorkomen dan elke keer weer van alles te moeten herstellen. Om de stad voor te bereiden en daarmee schade te beperken, is het nodig dat Almere klimaatbestendig en waterrobuust wordt ingericht.
Ambitie 2050
In de Visie Almeerse klimaatadaptatie is het doel opgenomen om uiterlijk in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust te zijn ingericht. Dit is in lijn met de Deltabeslissing Ruimtelijke Adaptatie (2015) waar dit is vastgelegd door het Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.
Om dit te kunnen halen, zijn er door het college een aantal plannen voorgesteld. Zo moet bij ruimtelijke ontwikkelingen meer aandacht uitgaan naar waterhuishouding en de bodem. Belangrijke infrastructuur moet beschermd worden.
Hierbij valt te denken aan riolering, gemalen en aan gezondheidszorg. Daarnaast gaat de gemeente Almere gebruikmaken van een hitteplan, waarin afspraken zijn opgenomen van verantwoordelijkheden en maatregelen bij een periode van hitte.
Groenblauwe infrastructuur
In de visie wordt – gelukkig ook – gesproken over de ambitie van een fijnmazige en robuuste groenblauwe infrastructuur die verkoeling aan de gehele stad moet brengen. Het is belangrijk dat voorkomen wordt dat de stad opwarmt.
Hierdoor wordt het ontstaan van stedelijke warmte-eilanden en hittestress tegengegaan. Daarvoor wordt de groenblauwe infrastructuur versterkt en uitgebreid. Hiervoor worden onder meer schaduwrijke plekken toegevoegd en zonnestraling gereflecteerd.
Deze en andere zaken moeten zorgen voor een betere luchtkwaliteit, ondersteuning van de biodiversiteit en beperking van de wateroverlast. Daarbij hanteert de gemeente onder meer de 3 – 30 – 300 vuistregel.
Deze regel is afkomstig van Cecil Konijnendijk om steden groener en gezonder te maken en staat voor dat van elk huis 3 bomen zichtbaar zijn, elke buurt 30 procent bladerdek bevat en dat niemand verder dan 300 meter van een park of groene ruimte mag wonen.
Gemeenteraad
Ondanks dat de leden van de gemeenteraad nog veel vragen hebben over de Visie Almeerse klimaatadaptatie, staat de raad achter de plannen om Almere voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering.
Hiermee heeft wethouder Jesse Luijendijk flinke steun gekregen voor al de nodige maatregelen om te voorkomen dat de hittestress ontstaat op hete dagen en dat wegen onbruikbaar worden en huizen schade oplopen bij extreme regenbuien.
(Bronnen: Gemeenteraad Almere, Omroep Almere, Gemeente Almere)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 20.11.2024