Street art is vaak van tijdelijke aard, maar wat gebeurt er als een gemeenschap een street art werk wil verwijderen of juist bewaren voor toekomstige generaties? Wanneer wordt een tijdelijk kunstwerk tijdloos? Writer’s Block Murals en het Street Art Museum Amsterdam (SAMA) onderzoeken samen de mogelijkheden van street art als cultureel erfgoed in het kader van de Uitvoeringsagenda FARO. Tijdens de bijeenkomst in Lelystad gaat men dieper in op de vraag of en hoe street art en / of graffiti erkend en gewaardeerd kunnen worden als cultureel erfgoed.
Street Art
Street art is tegenwoordig steeds vaker positief in het nieuws. Berichten benadrukken het positieve effect van street art, van het verbeteren van de leefbaarheid tot het versterken van het gevoel van trots bij bewoners. Street art staat altijd in wisselwerking met de omgeving.
Maar, een kunstvorm die zich bevindt in de openbare ruimte is ook onderhevig aan invloeden van buitenaf. Dit roept vragen op: wanneer zou een street art werk bewaard moeten worden? Hoe moeten we street art werken bewaren? Wie beslist hierover?
En hoe wordt ervoor gezorgd dat het wordt geconserveerd zonder het spontane en tijdelijke karakter ervan te verliezen? Tijdens vier bijeenkomsten verspreid over het land gaat men op zoek naar antwoorden op deze vragen. De laatste fysieke bijeenkomst vindt plaats in Lelystad op 21 november.
Onderzoeksproject
Tijdens de bijeenkomst wordt samen met kunstenaars, beleidsmakers en geïnteresseerden de betekenis en waarde van street art onderzocht, niet alleen als kunstvorm, maar ook als belangrijk onderdeel van de samenleving.
De bijeenkomsten zijn onderdeel van het bredere onderzoeksproject ‘Graffiti & Street Art: Nieuwe Vormen van Cultureel Erfgoed’ uitgevoerd door Writer’s Block Murals en SAMA. De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van street art als cultureel erfgoed.
Over de organisatoren
- Writer’s Block Murals: Curator en producent van grote street art werken, actief in meerdere provincies en een verbindende factor tussen kunst en gemeenschap
- SAMA (Street Art Museum Amsterdam) is een baanbrekend ecomuseum op gemeenschapsbasis (opgericht in 2012) dat zijn levendige street art-collectie gebruikt om een zinvolle dialoog te bevorderen tussen lokale belanghebbenden en bezoekers en zo culturen en perspectieven binnen het dynamische stedelijke landschap van Amsterdam met elkaar te verbinden.
Praktische informatie
De meetup zal plaatsvinden op donderdag 21 november in het Leonardo Hotel in Lelystad van 14.00 tot 17.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het e-mailadres van Writer’s Block: office@writersblockmurals.com .
(Bron: Persbericht Writer’s Block)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 19.11.2024