In Zaanstad was de frustratie in de gemeenteraad duidelijk te merken over het functioneren van vervoerder EBS. Het liep begin november zo hoog op dat een aantal fracties in de raad het college wilde voorstellen om vervroegd met de concessiehouder te breken. Zo stelden de Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66, de PvdA, VVD en Democratische Zaanstad in een agenda-initiatief dat de situatie ‘zorgwekkend’ blijft.
Vervoerregio Amsterdam
De vervoerder is hier al een jaar actief en vanaf het eerste moment zijn klachten ontvangen, zoals frequent uitvallende bussen, een tekort aan elektrische bussen en een slechte klantenservice. Er is nog steeds geen aanvaardbaar niveau bereikt.
De indieners van het agenda-initiatief hebben laten weten dat de situatie een negatieve impact heeft op de bereikbaarheid van scholen, zorginstellingen en ziekenhuizen. Hierdoor worden kwetsbare groepen in de samenleving benadeeld.
Flevoland, Gelderland en Overijssel
In de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel heeft dezelfde vervoerder een boete van 3.5 miljoen euro opgelegd gekregen. Ook hier zijn problemen geconstateerd die in september nog niet opgelost waren.
De boete was opgelegd omdat de problemen met de dienstregeling nog steeds niet opgelost waren. Hierbij ging het over uitval van ritten, nog steeds het gebruik van dieselbussen – in plaats van elektrische bussen – en een tekort aan buschauffeurs
Overschot aan chauffeurs
Afgelopen week kwam het bericht dat er een tijdelijk overschot was aan buschauffeurs in Flevoland. Daarom heeft de vervoerder besloten om een aantal chauffeurs uit te lenen aan de regio Zaanstreek.
Hierbij zou het gaan om 5 tot maximaal 10 chauffeurs. Volgens de regionale media zou dit komen door de werving van extra chauffeurs en de opleiding. Dit was in werking gezet om in december een volledige dienstregeling te kunnen rijden.
Vanaf april is de dienstregeling aangepast omdat er verschillende ‘opstartproblemen’ waren, onder meer door gebrek aan elektrische bussen en het tekort aan chauffeurs. Vanaf 15 december zou in de regio de regeling weer opgeschaald worden, zodat de uitgeleende chauffeurs weer terugkomen.
Concessie Almere
De gemeente Almere kijkt om de 10 jaar naar de vervoersconcessie om te kijken wie het vervoer in de stad mag uitvoeren. Momenteel rijdt AllGo met bussen door de stad, maar de concessie loopt af in 2028. Almere is bezig met een actieplan voor de concessie.
In het verleden is het weleens misgegaan met de aanbestedingen, zoals mogelijke fraude. Maar EBS redt het nog steeds niet in andere vervoersregio’s. Almere wil nu al de problemen aanpakken en is daarom begonnen met het opstellen van een actieplan.
Belangrijk is – volgens wethouder Micha Mos – het gemak van de reiziger. Hierdoor moeten de meeste bussen op tijd rijden, comfortabel en voor de gehele stad, dus ook voor de nieuwe wijken.
Tevens moet er een snelle busverbinding komen naar het Science Park in Utrecht. Zo’n lijn is er eerder geweest, maar verdween door bezuinigingen. Tevens moeten de bussen uitstootvrij rijden. De wet spreekt van 2030, maar Almere wil dat al vanaf 2028.
(Bronnen: Omroep Flevoland, 1Almere, zaanstad.nieuws.nl, lelystad.nieuws.nl)
Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek
© Khamakar News Agency / 18.11.2024