Graffiti cultuur (© Arek Socha via Pixabay)

De een vindt het fantastisch en de ander vindt het afschuwelijk en heeft er een hekel aan. Maar de graffiti is afgelopen week ook doorgedrongen in de politiek. Er werd zelfs gesproken over graffiti tijdens de Politieke Markt. Laat één ding duidelijk zijn, dat ik Street Art benoem als één van de grootste kunststromen in de geschiedenis en ook graffiti hoort bij de maatschappij.  

Bezuinigen op graffitiverwijdering
De gemeentelijke site geeft aan dat de gemeente Almere alleen graffiti verwijdert op de eigendommen van de gemeente. Mensen die zich storen over graffiti op een gemeentelijk object kunnen dit online melden.  

Indien er graffitikunst op een privaat eigendom is aangebracht, is men zelf verantwoordelijk om dit te laten verwijderen door een particulier bedrijf. Men kan daarbij gebruikmaken van een regeling voor het verwijderen van graffiti van de eigendommen.

Op de Politieke Markt werden moties ingediend naar aanleiding van het voornemen van het college om te stoppen met het verwijderen van graffiti. Volgens het college zou dat een besparing opleveren van 364.000 euro.

Verloedering voorkomen
Volgens een aantal raadsleden zou graffiti gezien moeten worden als een probleem dat gestopt moet worden. Als men dat niet doet zou de stad verloederen. Daarom hebben de fracties van de PVV en van de Almere Partij een motie ingediend. 

De fracties willen het verwijderen van graffiti niet stoppen, want volgens de fracties is een schone en verzorgde openbare ruimte essentieel voor de leefbaarheid van de stad. Tevens zou niet verwijderde graffiti kunnen leiden tot een gevoel van verloedering en onveiligheid.

Aanbrengen muurschilderingen
Daar tegenover staat de mening van de fractie van de Partij voor de Dieren. De fractie is van mening dat het aanbrengen van mooie muurschilderingen op zogenaamde graffiti gevoelige plaatsen de stad mooier kan maken. 

Daarnaast is de fractie van mening dat dit een sympathieke maatregel zou zijn om graffiti te sturen en ongewenste vormen te voorkomen. Daarom zou de gemeente een actief uitnodigingsbeleid voor graffiti-artiesten moeten hanteren en hiervoor een budget van 50.000 euro moeten reserveren.

Samen aan de slag met graffiti
Stemming over de moties volgt later. De andere kant van het verhaal was een activiteit met samen graffiti aan te brengen in maart van dit jaar. Hierbij waren jongeren uit Almere, jeugdhandhavers en een jeugdagent aanwezig.

Het evenement was georganiseerd in samenwerking met de gemeente, politie, handhaving en toezicht. Aanwezig was graffitikunstenaar Rory van den Boogaard, die de basisprincipes van het graffitispuiten had uitgelegd.

Hij gaf aan dat het meestal een strijd was tussen de graffitispuiters en de handhavers, alleen dat was op die dag niet te zien. Hij gaf aan zelf niet illegaal (meer) bezig te zijn op straat, maar kunstwerken in opdracht maakt en graffitiworkshops geeft.  

(Bronnen: Gemeenteraad Almere, Almere Deze Week, Digg’Out, Anti-Graffiti) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke (Burger) Journalistiek 

© Khamakar News Agency /09.11.2024 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights